Το πρώτο «ζωντανό φέρετρο» στην Ολλανδία

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Μετά από δοκιμές πολλών μηνών, δημιουργήθηκε το πρώτο φέρετρο που λειτουργεί σαν φυσικός ανακυκλωτής και μάλιστα πραγματοποιήθηκε η πρώτη κηδεία στην Ολλανδία χρησιμοποιώντας το «ζωντανό φέρετρο» λιπασματοποίησης, φτιαγμένο από μυκήλιο, την επιφάνεια δηλαδή, των ινών που αποτελεί το υπόγειο τμήμα των μυκήτων.

«Δεν παραβρέθηκα στην κηδεία αλλά μίλησα με συγγενή. Ήταν μια συγκινητική στιγμή, συζητήσαμε τον κύκλο της ζωής», δήλωσε ο Bob Hendrikx, ο ιδρυτής του Loop, της νεοσύστατης εταιρείας που κατασκευάζει το Living Cocoon (ζωντανό κουκούλι), στην εφημερίδα Metro.

«Είχε χάσει τη μητέρα του, αλλά ήταν χαρούμενος γιατί χάρη σε αυτό το «κουτί», θα επιστρέψει στη φύση και σύντομα θα ζει σαν δέντρο. Ήταν μια συζήτηση γεμάτη ελπίδα» είπε.

Ο Hendrikx, ένας 26χρονος βιολογικός και σχεδιαστής που σπούδασε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι το Living Cocoon επιτρέπει στους ανθρώπους να γίνουν ένα με τη φύση ξανά. «Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το έδαφος αντί να το μολύνουμε» λέει ο ίδιος.

Το μυκήλιο είναι «ανακυκλωτής της φύσης», δηλώνει ο Hendrikx. Όχι μόνο εξουδετερώνει τις τοξίνες και παρέχει φρέσκια τροφή σε όλα όσα αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος, αλλά ακόμα και οι ίνες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή οτιδήποτε, από τρόφιμα έως ρούχα και συσκευασίες, συμπεριλαμβανομένων των φέρετρων.

«Το μυκήλιο αναζητά διαρκώς απόβλητα, όπως λάδι, πλαστικό, μέταλλα, άλλους ρύπους, και τα μετατρέπει σε θρεπτικά συστατικά για το περιβάλλον. Αυτό το φέρετρο σημαίνει ότι τροφοδοτούμε πραγματικά τη γη με τα σώματά μας. Είμαστε θρεπτικά συστατικά, όχι απόβλητα».

Σημείωσε μάλιστα πως η διαδικασία με την οποία ένα ανθρώπινο σώμα σε ένα παραδοσιακό φέρετρο αποσυντίθεται μπορεί συχνά να διαρκέσει μια δεκαετία ή περισσότερο, καθώς επιβραδύνεται από το βερνικωμένο ξύλο, τα μέταλλα του φέρετρου και τα συνθετικά ρούχα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν ακόμη περισσότερο χρόνο.

Το πρώτο «ζωντανό φέρετρο» στην ΟλλανδίαΤο πρώτο «ζωντανό φέρετρο» στην ΟλλανδίαΤο πρώτο «ζωντανό φέρετρο» στην Ολλανδία

Ένα φέρετρο μυκηλίου θα απορροφηθεί ξανά στο έδαφος μέσα σε ένα μήνα ή έξι εβδομάδες, δήλωσε, συμβάλλοντας ενεργά στην πλήρη αποσύνθεση του σώματος, που περιέχει, και στον εμπλουτισμό της ποιότητας του εδάφους. Όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο δύο έως τριών ετών.

Η εταιρεία Loop συνεργάζεται με επιστήμονες, οι οποίοι μετρούν τις επιπτώσεις των ανθρώπινων σωμάτων στην ποιότητα του εδάφους, με σκοπό, όπως λέει ο Hendrikx, «να πείσει τους υπεύθυνους να μετατρέψουν τις μολυσμένες περιοχές σε υγιή δάση με το σώμα μας ως θρεπτικά συστατικά».

Σε συνεργασία με δύο γραφεία κηδειών στη Χάγη, η νεοσύστατη εταιρεία έχει φτιάξει έως τώρα 10 φέρετρα με κόστος περίπου 1.250 ευρώ το καθένα. Αναμένει δε, ότι η τιμή θα μειωθεί σημαντικά καθώς η παραγωγή εντείνεται και ελπίζει, πως τα φέρετρα του μυκηλίου θα αποτελούν όλο και πιο φυσιολογική επιλογή στο μέλλον.

Κάθε «ζωντανό φέρετρο- κουκούλι» διαρκεί αρκετές εβδομάδες για να σχηματιστεί καθώς το στρώμα μυκηλίου μεγαλώνει σε σχήμα φέρετρου και στη συνέχεια αφήνεται να στεγνώσει φυσικά. Μόλις εκτεθεί ξανά σε υγρό έδαφος, «ζωντανεύει» και ξεκινά τη διαδικασία της αποσύνθεσης.

Πηγή: www.lifo.gr

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 19/9/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.