Τι γιορτάζουμε κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας;

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020
Τι γιορτάζουμε κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας;Τι γιορτάζουμε κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας;

Με τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο, γιορτάζουμε τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, συμβολίζοντας το μυστήριο του θανάτου και της ανάστασης του Ιησού Χριστού.

Ειδικότερα, τις πρώτες τέσσερις μέρες προετοιμαζόμαστε πνευματικά για το θείο δράμα. Οι Ακολουθίες των ημερών αυτών ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Μεγάλη Δευτέρα

Τη Μεγάλη Δευτέρα γιορτάζουμε τη ζωή του Ιωσήφ, του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ. Η ζωή του Ιωσήφ, που πουλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο, προμηνύει τα πάθη του Χριστού.

Η ζωή του Ισραηλιτικού λαού και πιο συγκεκριμένα η Συναγωγή των Εβραίων παρουσιάζονται ως άκαρποι από καλά έργα, σύμφωνα με το περιστατικό όπου ο Χριστός ξέρανε την άκαρπη συκιά (Ματθ. 21, 18-22).

Μεγάλη Τρίτη

Τη Μεγάλη Τρίτη διαδραματίζονται δύο παραβολές. Η πρώτη είναι «Των δέκα παρθένων» (Ματθ. 25,1-13), η οποία προασπίζεται τη πίστη και τη φιλανθρωπία των ανθρώπων καθώς και την ετοιμότητά τους.

Η δεύτερη είναι «Των Ταλάντων» (Ματθ. 25,14-30), η οποία διδάσκει την εργατικότητα στους ανθρώπους αλλά και την καλλιέργεια των πνευματικών τους χαρισμάτων.

Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ)

Τη Μεγάλη Τετάρτη την αφιερώνουμε στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47). Η αμαρτωλή γυναίκα συγχωρέθηκε για τα αμαρτήματά της, αφού μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και έδειξε αγάπη και αφοσίωση στον Κύριο. Τη μέρα αυτή, ψάλλεται το τροπάριο της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.

Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ)

Τη Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε Τον Ιερό Νιπτήρα, δηλαδή, το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο. Έτσι, προασπίζεται η προσφορά υπηρεσίας σε συνάνθρωπο, ως χριστιανικό καθήκον.

Επίσης, γιορτάζουμε την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, δηλαδή Τον Μυστικό Δείπνο, την αρχή του Πάθους του Κυρίου, με την Προδοσία του Ιούδα και τέλος, την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών.

Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή ανακαλούμε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου με την «Ακολουθία των Παθών». Θυμόμαστε τα πτυσίματα, τα μαστιγώματα, τις κοροϊδίες, τους εξευτελισμούς, τα χτυπήματα, το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την σταύρωση και τον θάνατο του Χριστού.

Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωί και βράδυ):

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γιορτάζεται η Ταφή του Κυρίου και η Κάθοδός του στον Άδη, όπου και κήρυξε στους νεκρούς.

Επομένως, τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί (ημερολογιακά), τελείται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ακολουθεί στις 12:00 η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως, η Ταφή, δηλαδή, του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, που ήταν κρυφός μαθητής του Κυρίου. Το βράδυ της ίδιας μέρας (ημερολογιακά) ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου.

Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωί και νύχτα από τις 12.00 π.μ.)

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τελείται η «1η Ανάσταση», το προμήνυμα, δηλαδή, της Αναστάσεως. Στις 12 το βράδυ ακολουθεί η ζωηφόρος Ανάσταση του Κυρίου, που σημαίνει την ήττα του θανάτου και της φθοράς και η αφή του Αγίου Φωτός στους ανθρώπους από τον Πανάγιο Τάφο.

Την Κυριακή του Πάσχα στις 11 το πρωί ή το απόγευμα τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», κατά τον οποίο απαγγέλλεται το Ιερό Ευαγγέλιο, σε πολλές γλώσσες και διακηρύσσεται σε όλο τον κόσμο η νίκη του θανάτου και η αρχή της εποχής της Καινούριας Διαθήκης, της Αναστάσιμης ελπίδας και της χαράς.

Πηγή: www.ekklisiaonline.gr

Γκέσιος Οίκος Τελετών 6/2/2020,

Τελετές, καύσεις, επαναπατρισμοί.