Τα πιο περίεργα έθιμα ταφής από όλο τον κόσμο (Μέρος 1ο)

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020
Τα πιο περίεργα έθιμα ταφής από όλο τον κόσμο (Μέρος 1ο)Τα πιο περίεργα έθιμα ταφής από όλο τον κόσμο (Μέρος 1ο)Τα πιο περίεργα έθιμα ταφής από όλο τον κόσμο (Μέρος 1ο)Τα πιο περίεργα έθιμα ταφής από όλο τον κόσμο (Μέρος 1ο)Τα πιο περίεργα έθιμα ταφής από όλο τον κόσμο (Μέρος 1ο)

Σε μερικούς πολιτισμούς οι κηδείες είναι μια δυσάρεστη υπόθεση, ενώ σε άλλους είναι μια ζωντανή και περιπετειώδης γιορτή των νεκρών. Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος σας παραθέτει σ ’αυτό το άρθρο μερικές περίεργες τελετουργίες κηδείας από όλο τον κόσμο!

Famadihana

Ο λαός της Μαδαγασκάρης εκτελεί μια τελετουργία που ονομάζεται famadihana, επίσης γνωστή ως «στροφή των οστών»,  κατά την οποία, κάθε επτά χρόνια περίπου, τα σώματα των νεκρών τους εκταφιάζονται από τις προγονικές κρύπτες. Στο τελετουργικό ξανατυλίγουν τους νεκρούς με νέο ύφασμα και ακολουθεί μια τεράστια γιορτή που περιλαμβάνει μουσική και κατά την οποία οι ζωντανοί χορεύουν με τους νεκρούς προγόνους τους, τους αφηγούνται οικογενειακά νέα και ζητάνε την ευλογία τους. Ύστερα, τα σώματα ενταφιάζονται ξανά. Η famadihana είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί η σχέση μεταξύ των ζωντανών και των νεκρών, η οποία βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο νεκρός δεν περνάει στη μετά θάνατον ζωή μέχρι το σώμα του να διασπαστεί πλήρως και ότι είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τους ζωντανούς μέχρι τότε.

Η κηδεία των Βίκινγκ

Οι κηδείες του Βίκινγκ του παρελθόντος ήταν μια ιδιαίτερα βάρβαρη υπόθεση, σύμφωνα με τα συγγράμματα του Ahmad ibn Fadlan, ενός Άραβα ερευνητή του 10ου αιώνα, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια παρατηρώντας τον τρόπο ζωής των Volga Vikings. Σύμφωνα με τον Fadlan, οι πεθαμένοι αρχηγοί Βίκινγκ θάφτονταν προσωρινά ενώ προετοιμάζονταν νέα ενδύματα κηδείας και μία από τις δούλες του αρχηγού προσφερόταν εθελοντικά να τον συνοδεύσει στη μετά θάνατον ζωή. Το κορίτσι θα έπρεπε να κάνει σεξ με κάθε αρσενικό στον οικισμό Βίκινγκ προτού να στραγγαλιστεί και να μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου από την “μάνα” του χωριού. Μετά από αυτό, τοποθετούνταν μαζί με τον αρχηγό της πάνω σε ένα ξύλινο πλοίο, το οποίο καίγανε.

Ταϊβανέζικη κηδεία με στρίπερς

Πολλές κηδείες στην Ταϊβάν επικρίνονται διότι είναι πολυέξοδες και μαζεύουν μεγάλο πλήθος, που συχνά οδηγεί σε πολυτελής και τρανταχτές τελετές, που περιλαμβάνουν τύμπανα και γυναικείες μπάντες, που μπορούν και να κοστίζουν πάνω από 20.000 δολάρια. Ορισμένες κηδείες πάνε ένα βήμα παραπέρα για να προσελκύσουν μεγαλύτερα πλήθη με την ενοικίαση ηλεκτρικών αυτοκινήτων λουλουδιών - φορτηγά που μετατρέπονται σε έντονα χρωματισμένα, φωτεινά κινητά στάδια, πάνω στα οποία οι στρίπερς χορεύουν σε στύλους και κάνουν στριπτίζ και ακόμη χορεύουν προκλητικά γύρω από τους τάφους των νεκρών. Το πολιτιστικό φαινόμενο τεκμηριώνεται από τον ανθρωπολόγο Marc L. Moskowitz στο Dancing for the Dead: Funeral Strippers in Taiwan (2011).

Τα φαντασμαγορικά φέρετρα της Γκάνα

Προερχόμενο από την περιοχή της Άκρα περίπου 60 χρόνια πριν, το φαινόμενο των φανταστικών φέρετρων της Γκάνας προκλήθηκε από ταλαντούχους ξυλουργούς, όπως οι Ataa Oko και Kane Kwei, και παρουσιάζει φέρετρα δημιουργημένα σε περίτεχνα και περίπλοκα σχέδια που αντικατοπτρίζουν τη ζωή και τα πάθη του νεκρού – λόγου χάρη ένα φέρετρο σε σχήμα ψάρι για έναν ψαρά ή φέρετρα σε σχήμα μπύρας για τους οπαδούς της μπύρας. Ορισμένα φαντασμαγορικά φέρετρα της Γκάνας συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση τέχνης Magiciens de la Terre στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι το 1989 και πιο πρόσφατα ο δημιουργός φανταστικών φέρετρων Paa Joe, ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο Clumber Park του Nottingham, όπου δημιούργησε ένα από τα φέρετρα σήμα κατατεθέν του είδους τους, σε σχήμα λιονταριού.

Κηδεία σε απευθείας μετάδοση

Μια νέα τάση έχει προκύψει από το 2002, σε απάντηση στην αυξανόμενη διασπορά των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο – απευθείας μετάδοση ή βιντεοσκόπηση κηδείας. Οι κηδείες μεταδίδονται ζωντανά μέσω κάμερας έτσι ώστε η οικογένεια και οι φίλοι σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να παρευρεθούν στις κηδείες των αγαπημένων τους μπορούν να τις παρακολουθήσουν εικονικά.

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 16/7/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.