Σχεδιασμός & προετοιμασία τελετής

Θα μπορούσε άραγε να υπάρξει κάτι πιο δύσκολο από την προετοιμασία για μια κηδεία; Και δεν έχει σημασία αν είσαι μέλος του στενού κύκλου της οικογένειας, ένας συνάδελφος, ένας γείτονας ή ένας οικογενειακός φίλος, η προετοιμασία για μια κηδεία απαιτεί χρόνο και προμελέτη.
Αν προετοιμάζετε να παρακολουθήσετε μια κηδεία ή ένα μνημόσυνο, οι παρακάτω συμβουλές και προτάσεις μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν στις προετοιμασίες της κηδείας σας. Φυσικά, εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την προετοιμασία για μια κηδεία, θα πρέπει να μας καλέσετε. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Σχεδιασμός μιας κηδείας
Υπάρχουν πολλές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή. Σας συνιστούμε να συζητάτε με άλλα μέλη της οικογένειάς σας και να λαμβάνετε υπόψη τις απόψεις τους. Μαζί μπορείτε να φτάσετε σε μια συμφωνία και να κάνετε τις επιλογές που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες όλων.
Αν είστε έτοιμοι να αρχίσετε να προγραμματίζετε μια κηδεία, παρακάτω δίνουμε μια λίστα με τα βήματα για τον προγραμματισμό μιας κηδείας.
•    Οργανώστε τον προϋπολογισμό σας
•    Επιλέξτε τα άτομα που θέλετε να παρευρεθούν στην τελετή.
•    Δημιουργήστε λίστα προσκεκλημένων
•    Δεσμεύστε μια ημερομηνία και ώρα για το συμβάν    
•    Επιλογή διακόσμησης με λουλούδια
•    Γράψτε τις τελευταίες επιθυμίες σας
•    Επιλέξτε τα ρούχα που θέλετε να φορέσετε
•    Φροντίστε για τη μεταφορά σας, ή ακόμη και των προσκεκλημένων σας, προς τον τόπο της τελετής
•    Επιλέξτε το χώρο της δεξίωσης, τα κεράσματα καθώς και το φαγητό

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες κηδειών μας, παρακαλούμε περιηγηθείτε στις υπόλοιπες ενότητες της ιστοσελίδας μας. Κάθε μία από αυτές τις ενότητες θα σας παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας. Μαζί θα εργαστούμε δίπλα σας για να σχεδιάσετε μια ταφή, καύση, μνημόσυνο ή/και δεξίωση που αποδίδει φόρο τιμής στον αγαπημένο σας.
 

 


Πώς να προετοιμαστείτε για μια Κηδεία;

Τι σημαίνει όμως πραγματικά "Προετοιμάζομαι";


"Όλα είναι έτοιμα, αν το μυαλό μας είναι έτοιμο".

Ετοιμάζουμε το μυαλό μας σημαίνει ότι το ενδυναμώνουμε για το μέλλον: για όλους τους ανθρώπους, τα τοπία, τους ήχους και τα έντονα συναισθήματα της ημέρας.
Με άλλα λόγια, η προετοιμασία για να παρακολουθήσετε μια κηδεία δεν είναι απλώς θέμα επιλογής των σωστών ρούχων για να φορέσετε, είναι επίσης απαραίτητο να προετοιμαστείτε σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά για την περίσταση. Άλλωστε, θα είστε εκεί για να στηρίξετε την οικογένεια που πενθεί, καθώς και τους άλλους που παρευρίσκονται εκεί και αυτό απαιτεί ψυχολογική και συναισθηματική δύναμη. Ποτέ μην υποτιμάτε τη σημασία της παρουσίας σας εκεί για όλους τους παρευρισκόμενους.
Για να γίνει πιο εύκολο να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε, έχουμε ομαδοποιήσει αυτές τις λεπτομέρειες σε δύο κατηγορίες: Ντυθείτε για την Περίσταση και Προετοιμάζομαι Σωματικά, Πνευματικά και Ψυχολογικά.

Ντυθείτε για την Περίσταση
Αυτό που αναμένεται από εμάς όταν παρακολουθούμε σήμερα μια κηδεία είναι πολύ διαφορετικό από τις προσδοκίες εκείνων που ζουσαν στη Βικτωριανή εποχή. Σύμφωνα με την Alison Petch, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, "τα μαύρα ρούχα είναι η κατάλληλη ενδυμασία για μια κηδεία και συνεχίζουν να φοριούνται από στενούς συγγενείς για ένα ολόκληρο χρόνο μετά το θάνατο. Με το πέρας του χρόνου, σταδιακά αντικαθίστανται από άλλα σκούρα χρώματα".
Καθώς κινήσαμε στον εικοστό αιώνα, οι ρωμαϊκές και βικτοριανές απαιτήσεις έγιναν λιγότερο αυστηρές. «οι άνθρωποι που παρακολούθησαν μια κηδεία φορούσαν επίσημα ρούχα, τα οποία για τους ενήλικες άνδρες συνήθως σήμαιναν κοστούμι και γραβάτα σε σκούρα χρώματα».
Χωρίς αμφιβολία, αυτές οι αυστηρές απαιτήσεις ρουχισμού έχουν μειωθεί αρκετά. Αν και πολλοί ιστοχώροι δηλώνουν ότι το μαύρο είναι το σωστό χρώμα για να φορεθεί σε μια κηδεία σήμερα, η ένδυση με ένα χρώμα διαφορετικό από το μαύρο δεν θεωρείται ως ασέβεια. Παρόλα αυτά, καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση υφασμάτων έντονα χρωματισμένων ή ξέφρενων μοτίβων. Και για τις γυναίκες ή τα κορίτσια προτιμάται μια σεμνή εμφάνιση.
Σίγουρα, εάν έχετε επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με το τι πρέπει να φορέσετε σε μια κηδεία, καλέστε μας.

Προετοιμάζομαι Σωματικά, Πνευματικά και Ψυχολογικά
Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου είναι από τις πιο αγχωτικές εμπειρίες που θα υπομείνουμε ποτέ. Οι πρώτες ημέρες του πένθους, είναι μια περίοδος τσιτωμένων νεύρων, οι άνθρωποι είναι συναισθηματικά φορτισμένοι και οι ώρες για έναν ξεκούραστο ύπνο είναι δύσκολο να βρεθούν. Αυτές οι δύσκολες μέρες ακολουθούνται στη συνέχεια από την κηδεία (όπου, αν και η θλίψη σας έχει καταρρακώσει, θα πρέπει να συμπεριφέρεστε και να λειτουργείτε με κοσμιότητα). Πώς μπορείτε να επιβιώσετε; ή καλύτερα να επωφεληθείτε, κατά τη διάρκεια τέτοιων δοκιμασιών όπως αυτές; Ακολουθούν μερικές προτάσεις που πιστεύουμε ότι θα σας φανούν πολύτιμες:
Διατηρήστε μια κατάσταση " πνευματικής επίγνωσης"

Τείνουμε όταν κάτι κακό συμβαίνει σε εμάς, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, να αποσυνδεόμαστε από τον σωματικό, συναισθηματικό και κοινωνικό μας εαυτό. Να "μουδιάζουμε, και να παραμένουμε έτσι" - αλλά αυτή η προσπάθεια να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από αυτό που συμβαίνει δεν είναι πάντα προς το συμφέρον μας. Αντ’ αυτού, πρέπει να επιδιώξετε να είστε «συνειδητοποιημένοι»: να διατηρήσετε την συναίσθησή σας στην παρούσα στιγμή (όχι στο παρελθόν, και σίγουρα όχι στο μέλλον), ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζετε και αποδέχεστε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις σωματικές σας αντιδράσεις λόγω της απώλειάς σας. Μόνο τότε μπορείτε να δεχτείτε τα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν, να έχετε το θάρρος να αλλάξετε τα πράγματα που μπορούν (και θα έπρεπε) να αλλάξουν και τη σοφία να διακρίνετε το ένα από το άλλο. Σίγουρα, δεν μπορείτε να αλλάξετε το γεγονός ότι ο αγαπημένος σας έχει πεθάνει, αλλά μπορείτε να αλλάξετε (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό) τον τρόπο που αντιδράτε στην απώλεια - και αυτό απαιτεί μια ορισμένη αίσθηση ενσυνείδητης αυτογνωσίας.
Κάνετε ό, τι μπορείτε για να μείνετε σωματικά υγιής.

O κατάλογος των σωματικών συμπτωμάτων της θλίψης είναι μεγάλος: κόπωση, πόνοι του σώματος, απώλεια ή αλλαγή της όρεξης, δύσπνοια, πεπτικά προβλήματα, βάρος και σφίξιμο στο λαιμό ή στο στήθος. Όταν αντιμετωπίζουμε μια επίθεση από φυσικά συμπτώματα όπως αυτά, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πώς να τα αντιμετωπίσουμε. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε και να ονομάσετε τι βιώνει το σώμα σας. Μόνο τότε μπορείτε να κάνετε κάτι για να αλλάξετε τον τρόπο που αντιδράτε στην απώλεια. Κατά τη διάρκεια των ημερών πριν από την κηδεία:
•    Μείνετε ενυδατωμένοι: πίνετε οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως.
•    Τρώτε τακτικά: τα μικρά γεύματα και τα σνακ είναι συχνά καλύτερα αποδεκτά από τον οργανισμό από τα μεγάλα, θερμιδικά φορτωμένα.
•    Χαλαρώστε τακτικά: μπορεί να αντιμετωπίσετε ατέλειωτες και άγρυπνες νύχτες, οπότε μην είστε αρνητικοί στο να παίρνετε σύντομους ύπνους καθ’  όλη την ημέρα.
•    Μετακινήστε το σώμα σας: κάντε μια βόλτα ή πεζοπορία, πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή απολαύστε μια χαλαρή βουτιά.
•    Καλλιεργήστε τις αισθήσεις σας: ακούστε μουσική ή ήχους που αφθονούν στη φύση.
•    Συμμετέχετε σε προσευχή ή διαλογισμό: εμβαθύνετε ή επανεξετάστε την πνευματική σας πλευρά.

•    Μειώστε τη λίστα των απαραίτητων δραστηριοτήτων και δουλειών: τώρα είναι η ώρα να μεταβιβάσετε τις εργασίες σε άλλους, ώστε να αφιερώσετε το χρόνο σας στην αυτο-φροντίδα.
Ελάτε σε επαφή με δικούς σας ανθρώπους.

Oι γείτονες, οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί να είναι η σωτηρία σας τώρα - και μερικοί από αυτούς μπορεί ακόμη και να σας επισκέπτονται για να δουν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Μη τους απομακρύνετε. Αντίθετα, δώστε τους την ευκαιρία να σας εξυπηρετήσουν. Αφήστε τους να σας συμπαρασταθούν για όσο καιρό και με οποιονδήποτε τρόπο, μπορούν. Το ίδιο ισχύει και για την επαγγελματική βοήθεια σε ζητήματα ψυχολογικά και πένθους: μην παραλείψετε να απευθυνθείτε σε πάτερ, τον οικογενειακό σας γιατρό, τον ψυχολόγο εάν αισθάνεστε ότι το πένθος σας είναι περισσότερο από ό, τι μπορείτε να χειριστείτε (τώρα ή οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον).
Προετοιμαστείτε να μιλήσετε λιγότερο και ακούστε περισσότερο.

Οι τελετές που αφορούν το τέλος της ζωής (είτε πρόκειται για μια παραδοσιακή κηδεία, μια πολιτική κηδεία είτε ένα μνημόσυνο), προσφέρουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, να διηγηθούν ιστορίες και να πάρουν δύναμη ο ένας από τον άλλο. Μην ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο μιλώντας με άλλους, εκτός αν πρόκειται να μοιραστείτε κάτι πραγματικά ουσιαστικό (για τον αποθανόντα και τη σχέση σας με αυτόν ή αυτήν), αντ’ αυτού να είστε έτοιμοι να ακούσετε με όλη σας την καρδιά. Πρόκειται για μια περίοδο γεμάτη από αλληλεπιδράσεις με άλλους πενθούντες και μια εποχή που εστιάζουμε στη ζωή του αποθανόντος.

Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε με τις προετοιμασίες σας.
Ποιος ο καταλληλότερος για να ζητήσετε βοήθεια στην προετοιμασία της κηδείας; Στον Οίκο Τελετών Γκέσιος έχουμε την εμπειρία και τις ιδέες που θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση αυτή ευκολότερη για εσάς και για όσους αγαπάτε. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την προετοιμασία για μια κηδεία - είτε ως μέλος της οικογένειας ή ως επισκέπτης - είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε. Είμαστε εδώ για σας, απλά τηλεφωνήστε μας ή επισκεφθείτε ένα από τα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη.