Στόχοι για το νέο έτος

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Οι στόχοι που θέτουμε στην αρχή κάθε νέου έτους, ή αλλιώς New Year’s Resolution, είναι μια παράδοση πιο συνηθισμένη στον Δυτικό κόσμο, στην οποία ένα άτομο αποφασίζει να συνεχίσει καλές πρακτικές στη ζωή του, να αλλάξει ένα ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό ή συμπεριφορά, να επιτύχει έναν προσωπικό στόχο ή να βελτιώσει με άλλο τρόπο τη ζωή του.

Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος σας προτείνει 5 στόχους για τη νέα χρονιά, τους οποίους όντως θα μπορέσετε να εφαρμόσετε.

1) Δεσμευτείτε να κάνετε μόνο κάποιου είδους άσκηση που πραγματικά σας αρέσει. Σε αντίθεση με το να ξεκινήσετε κάποιου είδους γυμναστική έτσι ώστε να φτιάξετε το σώμα που επιθυμείτε ή να χάσετε κάποια παραπανήσια κιλά, ξεκινήστε μια άσκηση η οποία σας χαροποιεί. Αντί να πηγαίνετε στο γυμναστήριο μπορείτε γραφτείτε σε μια σχολή χορού, στο κολυμβητήριο, να κάνετε πεζοπορίες κλπ. Φέτος λοιπόν, σκεφτείτε να εστιάσετε σε όποιο είδος κίνησης σας διασκεδάζει.

2) Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στην προμήθεια, το μαγείρεμα και την κατανάλωση του φαγητού σας. Αντί να ξεκινήσετε μια σούπερ περιοριστική δίαιτα, μήπως είναι καλύτερα να επικεντρωθείτε στην αλλαγή της σχέσης σας με το φαγητό; Αγοράζοντας οι ίδιοι τα συστατικά του φαγητού σας και μαγειρεύοντάς το, ελέγχετε την καταλληλότητά του ως προς τον δικό σας οργανισμό. Επίσης, η κατανάλωση του φαγητού είναι σημαντικό να γίνεται χωρίς αντιπερισπασμούς, όπως η τηλεόραση, διότι μειώνεται έτσι το αίσθημα της απόλαυσης και επιπλέον καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειαζόμαστε. Η καλύτερη πρακτική είναι να γευματίζουμε με άλλους ανθρώπους ή με θέα κάποιον εξωτερικό χώρο.

3) Επιμεληθείτε τις ροές των κοινωνικών δικτύων. Με τη νέα χρονιά πείτε αντίο στην ακαταστασία των κοινωνικών σας δικτύων. Επειδή περνάμε πλέον πολλές ώρες κάθε μέρα ασχολούμενοι με τα social media και αναπόφευκτα ότι εμφανίζεται στην ροή μας επηρεάζει, διαγράψτε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε σας παρακινεί να ψωνίσετε παρορμητικά, να συγκρίνετε τον εαυτό σας και να νιώσετε άσχημα κλπ. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε αυτά τα μέσα ως το δικό σας προσωπικό χώρο επιβεβαίωσης και παρακολουθήστε πόσο καλύτερα θα αισθάνεστε.

4) Αναδιαμορφώστε το χώρο σας και πετάξτε περιττά αντικείμενα. Ο χώρος και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε επηρεάζουν άμεσα το πως αισθανόμαστε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κοιτάξετε τον χώρο σας και αναλογισθείτε αν επιφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Αν όχι, μάλλον ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείτε πράγματα από το σπίτι σας και να αναδιατάξετε το χώρο σας. Η αλλαγή της διάθεσης είναι εγγυημένη!

5) Σκεφτείτε να ξεκινήσετε ψυχολογική θεραπεία. Το να αφιερώσετε μια ώρα τη βδομάδα για να αναλογιστείτε και να συζητήσετε το πως αισθάνεστε, με έναν επαγγελματία που μπορεί να σας βοηθήσει, να σας καθοδηγήσει και να αλλάξει την προοπτική σας είναι πολύτιμο. Δεν χρειάζεται να πάθετε κάποια κρίση για να ξεκινήσετε ψυχολογική θεραπεία. Μια αγχώδης περίοδος στη ζωή σας, μια στεναχώρια είναι κίνητρα για να επισκεφθείτε έναν ειδικό και να προλάβετε τυχών χρόνια  παράταση αυτών των αισθημάτων.

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 31/12/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.