Σε ένα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης τελέσαμε την εξόδιο ακολουθία της Κατερίνας Βελλίδη, στον ιερό ναό Αγίου Φωτίου στη Θεσσαλονίκη.

Σάββατο 21 Μαΐου 2022
Σε ένα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης τελέσαμε την εξόδιο ακολουθία της Κατερίνας Βελλίδη, στον ιερό ναό Αγίου Φωτίου στη Θεσσαλονίκη.Σε ένα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης τελέσαμε την εξόδιο ακολουθία της Κατερίνας Βελλίδη, στον ιερό ναό Αγίου Φωτίου στη Θεσσαλονίκη.

Το τελευταίο αντίο είπαν φίλοι, συγγενείς, πρώην συνεργάτες, δημοσιογράφοι, πολιτικές φιγούρες αλλά και πολίτες στην «σιδηρά κυρία της Μακεδονίας», Κατερίνα Βελλίδη.με το «παρών» να δίνουν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μέλη της Περιφέρειας, παλιοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Μακεδονία» -μια από αυτούς και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη παλιοί δημοσιογράφοι της «Θεσσαλονίκης» κ.ά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε έξω από τον ιερό ναό ότι, «σήμερα αποχαιρετούμε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της πόλης μας, την οικογένεια Βελλίδη, η οποία συνέδεσε με το όνομα της όλη την εξέλιξη της πόλης μας τον εικοστό αιώνα. Οφείλουμε πολλά σε αυτή την οικογένεια. Η Θεσσαλονίκη πρέπει πάντα να θυμάται την οικογένεια και την εξαιρετικής της συμβολή στον δημοσιογραφικό κόσμο και όχι μόνο. Θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη στους οικείους και την οικογένεια της και να βρεθούν στις δύσκολες εποχές μας άξιοι συνεχιστές της ιδέα και των προγόνων της».

Στη τελετή βρέθηκε και ο παλιός διευθυντής της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», αλλά και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Αντώνης Κούρτης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, «η «Μακεδονία» και η «Θεσσαλονίκη» ήταν πολύ σημαντικές εφημερίδες.

Διαμόρφωναν το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της πόλης. Είναι μια σημαντική απώλεια, ανεξάρτητα από το τι μπορούσε να κάνει ή τι έκανε».

Ποια ήταν η Κατερίνα Βελλίδη

Η Κατερίνα Βελλίδη γεννήθηκε τον Φεβρουάριο 1947. Σπούδασε στις σχολές Μωραΐτη και Χιλ και αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και από το Τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.

Παντρεύτηκε τον διπλωματικό υπάλληλο στην Ελβετία Σταμάτη Γεωργίου, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη.

Μετά το θάνατο του πατέρα της, η διεύθυνση του εκδοτικού συγκροτήματος της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης πέρασε αρχικά στη μητέρα της, Άννα Βελλίδη, και μετά το 1980 στην ίδια. Το καλοκαίρι του 1996 το εκδοτικό συγκρότημα Τύπου ανέστειλε τη λειτουργία του, λόγω χρεών. Η εφημερίδα «Μακεδονία» κυκλοφόρησε εκ νέου στις αρχές του 1998, με νέο ιδιοκτήτη.

Ίδρυσε το Βελλίδειο Πολιτιστικό Κέντρο στην οδό Τσιμισκή 77. Επιπλέον ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και πρώτη πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του ΜΜΘ.

Η ίδια έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Ήταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα», το οποίο κυκλοφόρησε το 2013 από τις Εκδόσεις «Λιβάνη», και σε αυτό περιέγραψε την ιστορία του εκδοτικού συγκροτήματος και τη δική της.

Ας αναυθεί εν ειρήνη.

https://www.makthes.gr/katerina-bellidi-mia-zoi-san-paramythi-566939

Γκέσιος οίκος τελετών, 21/5/2022.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.