Σε ένα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης οργανώσαμε και τελέσαμε την κηδεία του μεγάλου Έλληνα της διασποράς, Ζήση Δαρδάλη.

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023
Σε ένα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης οργανώσαμε και τελέσαμε την κηδεία του μεγάλου Έλληνα της διασποράς, Ζήση Δαρδάλη.Σε ένα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης οργανώσαμε και τελέσαμε την κηδεία του μεγάλου Έλληνα της διασποράς, Ζήση Δαρδάλη.Σε ένα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης οργανώσαμε και τελέσαμε την κηδεία του μεγάλου Έλληνα της διασποράς, Ζήση Δαρδάλη.

Θλιβερό το αγγελμα από την Μελβούρνη για τον Μεγάλο Έλληνα της διασποράς. Ο “Τζηκας ο Σιατιστινος”,όπως απλά του άρεσε να τον αποκαλούν, από ορφανός γονέων από τα παιδικά του χρόνια, μεγαλούργησε με την εξυπνάδα και την εργατικότητα στον επιχειρηματικό τομέα στην μακρινή Αυστραλία ,ιδρύοντας την εταιρεία marathon foods που από τα dim Sims και spring rolls,αναδείχθηκε από τους κορυφαίους στα προϊόντα εστίασης βαθιάς καταψύξεως.

Το κοινωνικό, αγαθοεργο του έργο τεράστιο. Θέλοντας να τιμήσει τους γονείς που δεν γνώρισε γιατί ορφάνεψε μικρός ,από τα πρώτα κέρδη ίδρυσε στο ελληνικό γηροκομείο Μελβούρνης την πτέρυγα Ζήσης Δαρδαλης.

Ανέδειξε την ποδοσφαιρική ομάδα, Ελλάς Μελβούρνης πρωταθλήτρια Αυστραλιας, όταν την ανέλαβε ως πρόεδρος, με προπονητή τον Φ. Πουσκας. Υπήρξε κατά γενική ομολογία ο καλύτερος πρέσβης του ελληνισμού, δεχόμενος και ξεπροβοδώντας όλους τους επιφανείς Έλληνες που επισκεπτόταν την Μελβούρνη. Άριστος στις δημόσιες σχέσεις, έφερε και φιλοξένησε στη Σιάτιστα στο αρχοντικό του, από τον δήμαρχο Μελβούρνης, τον πρύτανη του Latrobe University, μέχρι τον κυβερνήτη της Victoria Kenneth, που τον αγαπούσαν για την λεβεντιά και την αυθεντικότητα που το διέκρινε.

Κατόρθωσε να χρηματοδοτήσει και να ιδρύσει στο πανεπιστήμιο Latrobe,την έδρα νεοελληνικών σπουδών για να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και ιστορία οι φοιτητές. Με δικές του δαπάνες ίδρυσε τα αρχεία Δαρδαλη στο ιδιο πανεπιστήμιο, συλλέγοντας και φυλάσσοντας ο,τι έχει σχέση με τους Έλληνες μετανάστες.

Όμως ο νους και η καρδιά του χτυπούσαν στην μεγάλη αγαπημένη του την Σιάτιστα…

Πέντε με έξι φορές το χρόνο βρισκόταν για να συνεορταση με αγαπημένους γιορτές και να τηρήσει τα έθιμα. Συνέδραμε, ξέροντας τι θα πει φτώχεια πολλούς αναξιοπαθουντες,πάντα με χαμηλούς τόνους.Συνιδρυτης του west radio και west channel της Δυτικής Μακεδονίας.

Για την προσφορά του στην πατρίδα Ελλάδα και στα γράμματα και πολιτισμό, η μεν μητέρα Ελλάδα με πρόεδρο τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο τον βράβευσε με μετάλλιο 9σε ειδική τελετή, το δε πανεπιστήμιο Latrobe,τον ανακήρυξε δόκτορα των γραμμάτων Dr Dardalis. Η ζωή και η δράση του μεγαλου Ζήση, για όσους είχαμε την τιμή και χαρα να τον ζησουμε, με πολύ συναίσθημα, με καρδιά μικρού παιδιού, πάντα με αγάπη που ανέβλυζε για τον ελληνισμό και προπαντός για την Σιατιστα που τόσο λάτρεψε.

ΓΚΕΣΙΟΣ ΟΙΚΟΣ ΤΕΛΕΤΩΝ 26/6/2023

Κηδεία,αποτέφρωση,επαναπατρισμός.