Πράγματα που ξεχνούν οι άνθρωποι κατά το σχεδιασμό μιας κηδείας

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

  Με τα χρόνια, ο Οίκος Τελετών Γκέσιος βοήθησε εκατοντάδες οικογένειες να σχεδιάσουν μια κηδεία για να αποχαιρετήσουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Ενώ δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε δύο ίδιες κηδείες, η λίστα για τον σχεδιασμό μιας τέτοιας τελετής είναι σχεδόν πάντα παρόμοια. Σε κάθε κηδεία, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που πρέπει να κάνει η κάθε οικογένεια, όπως η επιλογή ενός φέρετρου, η επιλογή ενός κοιμητηρίου και η αγορά λουλουδιών για τον στολισμό. Ενώ πολλά από αυτά τα βήματα είναι συνηθισμένα και φαίνεται δύσκολο να τα ξεχάσει κανείς, υπάρχουν και πολλά πράγματα που οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν όταν έρχεται η ώρα να σχεδιάσουν μια κηδεία.

  Είτε πρόκειται για προγραμματισμό της κηδείας σας είτε για έναν συγγενή ο οποίος έχει πεθάνει, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια κηδεία γίνεται για τους ζωντανούς, όχι για τους νεκρούς. Μια κηδεία βοηθάει μια οικογένεια  να αποδεχθεί το θάνατο του αγαπημένου της προσώπου και να πει ένα τελευταίο αντίο. Πολύ συχνά κατά τον προγραμματισμό μιας κηδείας η οικογένεια παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με αυτά που πιστεύουν ότι θα άρεσαν στον αποθανών. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα, ο νεκρός δεν είναι πια εδώ για να το απολαύσει και σχεδόν κανένας παρευρισκόμενος δεν πρόκειται να δώσει βάση στη διοργάνωση της τελετής.

  1. Κάντε έναν προϋπολογισμό και παραμείνετε σε αυτό

  Είναι σημαντικό να έχετε έναν προϋπολογισμό και να τον τηρείτε. Κάθε οικογένεια πρέπει να κάνει μια συζήτηση για τον  προϋπολογισμό της κηδείας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε αν οι αγαπημένοι σας έχουν ήδη αφήσει χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα της κηδείας και πώς μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά αφού έχουν φύγει απ’ τη ζωή. Εάν ρωτήσετε τους περισσότερους ανθρώπους, θα προτιμούσαν οι αγαπημένοι τους να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για τον εαυτό τους, αντί να ξοδέψουν ένα μεγάλο ποσό από αυτά, στα έξοδα της κηδείας.

  Ρωτήστε τον εαυτό σας, στην τελευταία κηδεία που πήγατε, θυμάστε πως έμοιαζε το φέρετρο; Μερικές οικογένειες πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν τις πιο ακριβές επιλογές για να τιμήσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο, γιατί έτσι δείχνουν ότι αγαπούν περισσότερο το άτομο αυτό. Τελικά, εναπόκειται στην οικογένεια να αποφασίσει τι υπηρεσίες θα αγοράσουν, αλλά προσπαθήστε να αξιολογήσετε  αν ένα συγκεκριμένο στοιχείο είναι απαραίτητο ή όχι. Αν είναι, τότε αγοράστε το, αλλά σκεφτείτε το πριν ξεπεράσετε τον προϋπολογισμό εξαιτίας αυτού. Έχοντας έναν ορισμένο προϋπολογισμό, θα εξασφαλίσετε ότι θα μνημονεύσετε τον αγαπημένο σας με έναν αξιοπρεπή αποχαιρετισμό αλλά χωρίς να ασκήσετε οικονομική επιβάρυνση στα επιζώντα μέλη της οικογένειάς σας.

       2. Κατανοήστε τις επιθυμίες ενός ατόμου

  Ενώ η διαθήκη ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να καθορίσει τις προτιμήσεις του, βεβαιωθείτε ότι η οικογένεια γνωρίζει επίσης ποιες είναι αυτές. Εάν δεν αφήσετε μια διαθήκη, η οικογένειά σας μπορεί να διαφωνήσει όταν για παράδειγμα θα πρέπει να αποφασίζει μεταξύ ταφής ή καύσης. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να βαλσαμωθούν έτσι ώστε η οικογένειά τους να μπορεί να τους δει μια τελευταία φορά, άλλοι πάλι όχι. Αυτές είναι σημαντικές αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρετε και για τις οποίες πρέπει να μιλήσετε, όσον αφορά το σχεδιασμό μιας κηδείας. Μιλώντας με την οικογένειά σας για το πώς να φροντίσουν τα απομεινάρια σας, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα ακολουθήσουν τις επιθυμίες σας και ότι θα σας αποχαιρετήσουν γνωρίζοντας ότι αυτή είναι η επιλογή που επιθυμείτε.

  1. Βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας γνωρίζει πού βρίσκονται τα σημαντικά σας έγγραφα

  Μια συχνά παραληφθείσα πτυχή του σχεδιασμού κηδειών είναι να βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας ξέρει πού μπορούν να βρουν σημαντικά έγγραφά σας αφού έχετε φύγει. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως η διαθήκη σας, πληροφορίες τραπεζικού λογαριασμού και ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής. Όλα αυτά είναι σημαντικά έγγραφα, που χρειάζονται για νομικές υποθέσεις και για να επιβεβαιωθούν οι συμφωνίες κηδείας.

          Συνοπτικά

  Η οργάνωση μιας κηδείας περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τον προγραμματισμό της υπηρεσίας. Αυτό που πολλοί άνθρωποι συχνά ξεχνούν είναι να βεβαιωθούν ότι η οικογένειά τους καταλαβαίνει τις επιθυμίες τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια συζήτηση για τα οικονομικά, τον τρόπο με τον οποίο θα φροντίσουν το σώμα και από πού θα βρουν ό, τι έγγραφα χρειάζονται όταν θα έχετε φύγει. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, η διαδικασία του σχεδιασμού μιας κηδείας μπορεί να γίνει πολύ αγχωτική για την οικογένειά σας και να επικεντρωθούν περισσότερο στην προσπάθεια να κάνουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις από ό, τι να παρηγορήσουν ο ένας τον άλλο.

  Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον προγραμματισμό κηδείας ή χρειάζεστε βοήθεια, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικώς ή επισκεφθείτε μας στα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη.

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 10/8/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.