Ποτέ δεν είναι αργά: 98χρονος Ιταλός παίρνει πτυχίο χρησιμοποιώντας γραφομηχανή!

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
Ποτέ δεν είναι αργά: 98χρονος Ιταλός παίρνει πτυχίο χρησιμοποιώντας γραφομηχανή!Ποτέ δεν είναι αργά: 98χρονος Ιταλός παίρνει πτυχίο χρησιμοποιώντας γραφομηχανή!

Ο Giuseppe Paterno εργαζόταν σε σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά στα 90 του χρόνια αποφάσισε να σπουδάσει και έτσι μπήκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.

Ο Paterno μεγάλωσε μέσα σε βιβλία, τα οποία και αγάπησε από μικρός, αλλά ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει.

«Είμαι ένας απλός, φυσιολογικός άνθρωπος όπως τόσοι άλλοι», είπε όταν ρωτήθηκε πώς ένιωσε που αποφοίτησε σε αυτή την ηλικία. «Υπό όρους ηλικίας, έχω προσπεράσει τους άλλους, αλλά δεν το έκανα γι’ αυτό. Σκέφτηκα ¨ή τώρα ή ποτέ¨. Και έτσι το 2017, αποφάσισα να εγγραφώ», περιέγραψε στο Reuters μιλώντας από το διαμέρισμά του στην Σικελική πόλη του Παλέρμο, το οποίο σπάνια αφήνει αυτό τον καιρό λόγω της πανδημίας. «Ήξερα ότι ήταν λίγο αργά για να πάρω ένα πτυχίο αλλά είπα στον εαυτό μου ¨ας δούμε αν μπορώ να το κάνω¨».

Στις 26 Ιουλίου 2020, αποφοίτησε πρώτος στο έτος του και έλαβε συγχαρητήρια από όλους και από τον πρύτανη. Ο Paterno μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια στην Σικελία λίγα χρόνια πριν τη Μεγάλη Ύφεση.

Έτσι, έλαβε βασική εκπαίδευση ως παιδί. Μπήκε στο ναυτικό και πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν τελικά εργαστεί στον σιδηρόδρομο. Εκείνα τα χρόνια ήταν που παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά.

Μετά τον πόλεμο, οι προτεραιότητες ήταν η εργασία και η οικογένεια, αλλά ο Paterno ήθελε να μάθει και αποφοίτησε από το λύκειο στην ηλικία των 31, πάντα όμως με μια βαθιά επιθυμία να συνεχίσει τις σπουδές του.

«Η γνώση είναι σαν μια βαλίτσα που μεταφέρω μαζί μου, είναι ένας θησαυρός», δηλώνει χαμογελώντας.

Ο 98χρονος Giuseppe Paternò, σημείωσε για άλλη μια φορά ρεκόρ, ως ο γηραιότερος πτυχιούχος στην Ιταλία.

Ο Paternò έγινε για πρώτη φορά ο γηραιότερος κάτοχος πτυχίου στην Ιταλία όταν έλαβε πριν 2 χρόνια το πτυχίο του στην ιστορία και τη φιλοσοφία.

Φέτος ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό του στους ίδιους τομείς, στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και η οικογένειά του μοιράστηκε τα χαρμόσυνα νέα με μια ανάρτηση στο Facebook.

Στην ανάρτηση αναφερόταν πως ο 98χρονος έλαβε και αυτήν τη φορά κορυφαία βαθμολογία στο πτυχίο του.

Ως φοιτητής, έγραφε τις εργασίες του σε μια παλιά γραφομηχανή που του είχε δώσει η μητέρα του όταν σταμάτησε να εργάζεται στον σιδηρόδρομο το 1984.

Απέφευγε να χρησιμοποιεί την Google και προτιμούσε τα τυπωμένα βιβλία.

Δεν πήγαινε στα πάρτι των συμφοιτητών του, οι οποίοι όμως τον θαυμάζουν.

Τα σχέδιά του για το μέλλον είναι να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Θέλει όπως λέει να διαβάσει κείμενα τα οποία δεν προλάβαινε κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Πηγή:brightvibes.com

Γκέσιος οίκος τελετών, Θεσσαλονίκη.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.