Πώς το κλάμα μας βοηθά να διαχειριστούμε τη θλίψη

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Πολλοί άνθρωποι, που έρχονται στον Οίκο Τελετών Γκέσιος μετά την απώλεια ενός αγαπημένου τους, ρωτούν αν ο τρόπος που αντιδρούν κατά το πένθος θεωρείται «φυσιολογικός». Μερικοί δεν έχουν ρίξει δάκρυ και αισθάνονται ένοχοι για αυτό. Μερικοί είναι σοκαρισμένοι και δεν νιώθουν τίποτα. Άλλοι δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τα συναισθήματά τους και ανησυχούν για το επίπεδο δυσφορίας τους.

Είμαστε, λοιπόν, εδώ για να σας διαβεβαιώσουμε ότι παρόλο που η θλίψη είναι μια παγκόσμια ανθρώπινη εμπειρία, η διαδικασία του πένθους διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν κοινά συμπτώματα όπως μειωμένη συγκέντρωση, διαταραχές του ύπνου και της διατροφικής συμπεριφοράς, καθώς και ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων. Παρόλα αυτά πρέπει να θυμάστε ότι δεν υπάρχει οδηγός ή χρονοδιάγραμμα για τη θλίψη. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη διαδικασία θλίψης˙ από την ηλικία του αγαπημένου που πέθανε και τη σχέση σας με αυτούς, μέχρι τον τρόπο που πέθανε και αν είχατε χρόνο να προετοιμαστείτε για την απώλεια.

Η προσωπικότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Ίσως δεν κλαίγατε ποτέ πολύ και απλά δεν εκφράζεστε με αυτό τον τρόπο. Αφιερώστε χρόνο και χώρο για να θρηνήσετε, εκφράζοντας τον εαυτό σας με τρόπο που να συμβαδίζει με το ποιοι είστε.

Αν από την άλλη σας βγει να κλάψετε, μην συγκρατηθείτε. Το κλάμα απελευθερώνει ορμόνες στρες συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, οι οποίες αν δεν εξωτερικευθούν μπορεί να συσσωρευτούν στο σώμα μας και να προκαλέσουν σωματικό και συναισθηματικό στρες. Το κλάμα διεγείρει ακόμη την παραγωγή ενδορφινών, το φυσικό παυσίπονο του σώματός μας που προκαλεί ένα θετικό συναίσθημα.

Πριν να κλάψουμε, η αρτηριακή μας πίεση και ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνουν. Η ορμονική απελευθέρωση δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας, γι’ αυτό συχνά αισθανόμαστε καλύτερα μετά το κλάμα. Οι άνθρωποι που κλαίνε, συχνά αισθάνονται μια ελαφρότητα, μια αίσθηση γαλήνης, την ικανότητα να αναπνέουν βαθύτερα, ακόμη και να κοιμούνται καλύτερα.

Σε όποιο στάδιο του πένθους σας και αν βρίσκεστε, να θυμάστε πάντα ότι το προσωπικό μας είναι διαθέσιμο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας για οτιδήποτε χρειαστείτε. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 7/1/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.