Όταν το πένθος δεν κατευνάζει

Μερικές φορές σας φαίνεται ότι το πένθος σας δεν θα τελειώσει ποτέ.
Οι σύμβουλοι και οι ψυχολόγοι μας λένε ότι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται κάποιος για να θρηνήσει την απώλεια κάποιου αγαπητού προσώπου εξαρτάται από

  • την κατάσταση,
  • από το πόσο συσχετιζόταν με τον αποθανόντα,
  • από το πώς πέθανε,
  • από την ηλικία και το φύλο του.

Υπάρχουν πολλές μεταβλητές και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψετε πόσο καιρό θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε στην απώλειά σας.

Η διαφορά μεταξύ κανονικής και περίπλοκης θλίψης.
Ευρήματα ερευνών οδήγησαν τους εμπειρογνώμονες να καταλήξουν σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες εμπειριών θλίψης που κυμαίνονται από κανονικές μέχρι πολύπλοκες.

Η κανονική (ή απλή) θλίψη δεν έχει χρονικό όριο και περιλαμβάνει μια σειρά κοινών συναισθημάτων και συμπεριφορών, μετά από μια απώλεια, όπως σωματική δυσφορία, ενοχή, εχθρότητα, ανησυχία με την εικόνα του αποθανόντος και αδυναμία του ατόμου να λειτουργήσει  σωστά, όπως και πριν από την απώλεια. Είναι όλα αυτά φυσιολογικά και μας παρουσιάζουν βαθιές - και φαινομενικά ατελείωτες - προκλήσεις. Ωστόσο, η Katherine Walsh υποστηρίζει ότι:

«Με την πάροδο του χρόνου και με κοινωνική υποστήριξη από τον περίγυρο... τα περισσότερα άτομα βιώνουν σταδιακά μια εξασθένιση αυτών των συναισθημάτων, συμπεριφορών και αισθήσεων».
Πώς μπορείτε, λοιπόν, να ξέρετε εάν το πένθος σας δεν είναι πλέον εντός του εύρους του φυσιολογικού; Η κα Walsh συνεχίζει να λέει:

"Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος για την οποία είναι φυσιολογικό να θρηνεί κανείς, εάν ένα άτομο ή μέλη μιας οικογένειας συνεχίζουν να βιώνουν τη θλίψη έντονα ή για παρατεταμένη περίοδο - ή ακόμα και για απροσδόκητα χρόνια μετά από μια απώλεια - μπορούν να επωφεληθούν από μια θεραπεία για την περίπλοκη θλίψη. "

Ένα χρήσιμο μοντέλο αξιολόγησης: τα τέσσερα βήματα του Worden για την καταπολέμηση του πένθους

Υπάρχουν ορισμένα βήματα, τα οποία όταν επιτυγχάνονται κατά τη διάρκεια του πένθους σας, μπορούν να σας βοηθήσουν να διανύσετε το μονοπάτι της απώλειας και να καταφέρετε να βγείτε από αυτό ως ένα καλύτερο, ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό άτομο.

Ο James Worden πρότεινε τα παρακάτω τέσσερα βήματα:
•    Αποδοχή της απώλειας
•    Επεξεργασία του πόνου της θλίψης
•    Προσαρμογή σε έναν κόσμο χωρίς τον αποθανόντα
•    Εύρεση μιας διαρκούς σύνδεσης με τον αποθανόντα κατά τη μετάβαση σε μια νέα ζωή

Αντί να εστιάζετε στις σωματικές δυσκολίες, τα συναισθήματά σας και τις συνήθεις συμπεριφορές, αυτό το μοντέλο σάς επιτρέπει να παρακολουθήσετε καλύτερα πού μπορεί να έχετε κολλήσει ή σταματήσει στην προσαρμοστική διαδικασία.

12 Ενδείξεις… 12 Σημάδια
Ενώ οι εκπαιδευτικοί και οι θεωρητικοί, που ασχολούνται με το πένθος, μας λένε ότι η διάγνωση περίπλοκων θλίψεων δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί μέχρι και μετά την πρώτη επέτειο του θανάτου, εάν οποιαδήποτε από τις ακόλουθες συμπτωματικές ενδείξεις συνεχίζει για περισσότερους από έξι μήνες, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τη συμβουλευτική για τη θλίψη ή τη θεραπεία θλίψης:

  1. Δεν μπορείτε να μιλήσετε για τον αποθανόντα χωρίς να νιώσετε έντονα και νέα κύματα θλίψης πολύ καιρό μετά την απώλεια.
  2. Ένα σχετικά μικρό γεγονός προκαλεί έντονη αντίδραση θλίψης.
  3. Οι συνομιλίες σας με άλλους είναι γεμάτες από αναφορές στην απώλεια. Με άλλα λόγια, η απώλεια είναι ένα πανταχού παρόν μοτίβο στην άποψη που έχετε σχηματίσει πλέον για τον κόσμο.
  4. Έχετε θέματα όσον αφορά τα υπάρχοντα του αγαπημένου σας προσώπου. Κρατώντας τα πάντα όπως πριν από το θάνατό τους θα μπορούσε να υποδηλώσει πρόβλημα, ακριβώς όπως και η απόρριψη όλων των πραγμάτων αμέσως μετά τον θάνατο μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη για το διαταραγμένο πένθος.
  5. Έχετε αναπτύξει σωματικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά του αποθανόντος πριν από το θάνατό του. Μερικές φορές τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ετησίως, την επέτειο του θανάτου ή στις γιορτές. Η αυξημένη ευαισθησία σε ασθένεια ή η ανάπτυξη χρόνιας σωματικής πάθησης μπορεί επίσης να αποτελέσει δείκτη.
  6. Αν έχετε κάνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ή έχετε αποκλείσει φίλους, μέλη της οικογένειας ή ακόμα και δραστηριότητες που σχετίζονται με τον αποθανόντα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ανεπίλυτη θλίψη.
  7. Η κατάθλιψη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία συχνά χαρακτηρίζεται από ενοχή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να αποκαλύψει διαταραγμένο πένθος. Το αντίθετο είναι επίσης αλήθεια: ένα άτομο που βιώνει μια ψεύτικη αίσθηση ευτυχίας ή ενθουσιασμού θα μπορούσε να βιώνει μια ανεπίλυτη θλίψη.
  8. Ο καταναγκασμός να μιμηθεί τον αποθανόντα, σε προσωπικότητα ή συμπεριφορά, μπορεί να είναι ένα σημάδι πολύπλοκου πένθους.
  9. Αυτοκαταστροφικές παρορμήσεις ή εκδηλώσεις αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών είναι σοβαρή ένδειξη. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από την κατάχρηση ουσιών, τον αυτοτραυματισμό, την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών και αυτοκτονικών τάσεων.
  10. Μια αίσθηση ανεξήγητης θλίψης που συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κάθε χρόνο (διακοπές, επετείους ή γενέθλια) μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη για την ανεπίλυτη θλίψη.
  11. Η ανάπτυξη ενός έντονου φόβου για το θάνατο, ειδικά όταν σχετίζεται με την ασθένεια που πήρε τη ζωή του αγαπημένου σας, είναι μια σημαντική ένδειξη.
  12. Αν έχετε αποφύγει να επισκεφθείτε τον τάφο του αγαπημένου σας προσώπου ή εάν εξακολουθείτε να μην θέλετε να συζητήσετε τις περιστάσεις του θανάτου τους, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει επιπλοκές στο πένθος σας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι περίπλοκων θλίψεων, μπορεί το πένθος να καθυστερήσει, να καλυφθεί, να υπερβληθεί ή να διαρκέσει πολύ.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο, εάν αισθάνεστε επιδείνωση των συμπτωμάτων θλίψης,

σας συμβουλεύουμε να αναζητήσετε παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό σας για επαγγελματική συμβουλή.


Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος διαθέτει έμπειρο προσωπικό ψυχολογικής υποστήριξης για τους πελάτες του.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια χρειαστείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς  στο 2310 41 99 99 ή ακόμη και να μας επισκεφθείτε στα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη.

 


Πιστοποιημένοι συνεργάτες:

  • "ΜΕΡΙΜΝΑ" Θεσσαλονίκη                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία             

         Φράγκων 13, Τηλ. επικοινωνίας 2310510010
         e-mail: thessaloniki.support@merimna.org.gr

Το Συμβουλευτικό κέντρο της Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη παρέχει ψυχολογική στήριξη στα  παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες τους όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο τους νοσεί από μια σοβαρή ασθένεια ή έχει πεθάνει. Αυτή η ψυχολογική στήριξη προσφέρεται εντελώς δωρεάν. Μπορούν να ζητήσουν στήριξη όλες οι οικογένειες που έχουν παιδιά έως και 18 ετών και κάποιο μέλος τους είναι σοβαρά άρρωστο ή έχει πεθάνει. Παράλληλα, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη σε θέματα που αφορούν τη σοβαρή αρρώστια, το θάνατο και το πένθος στη ζωή παιδιών και εφήβων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.merimna.org.gr .

 

  • Γκελσίνη Ζωή, Ψυχολόγος

        Παναγούλη 2, ΤΚ 412 22 Λάρισα
        Τηλ. 2410 535018, Κιν.: 6943 998047

         e-mail: ZGelsini.psy@gmail.com

 

  • Παπαμιχαήλ Παναγιώτα,  Κλινική Ψυχολόγος. Συστημική ψυχοθεραπεία ατόμων, ζευγαριών, οικογενειών
    Πιστοποιημένη Σύμβουλος τοξικοεξάρτησης  (ICRC)

    Μποταση 80, Πειραιάς, Αθήνα.
    Κιν. 6973680066
    e-mail: verapapamix@yahoo.gr