Οι 8 πιο αξιομνημόνευτες κηδείες της ελληνικής ιστορίας (Μέρος 1ο)

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020
Οι 8 πιο αξιομνημόνευτες κηδείες της ελληνικής ιστορίας (Μέρος 1ο)Οι 8 πιο αξιομνημόνευτες κηδείες της ελληνικής ιστορίας (Μέρος 1ο)Οι 8 πιο αξιομνημόνευτες κηδείες της ελληνικής ιστορίας (Μέρος 1ο)Οι 8 πιο αξιομνημόνευτες κηδείες της ελληνικής ιστορίας (Μέρος 1ο)

Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος σας παραθέτει τις 8 πιο διάσημες κηδείες που θα μείνουν στην Ελληνική ιστορία.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (2017)

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 99 ετών. Προς τιμήν του κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος και αναρτήθηκαν σημαίες σε δημόσια καταστήματα της χώρας, σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ακόμη και σε καταστήματα Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και τραπεζών. Επίσης, το σώμα του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και του αποδόθηκε φόρος τιμής ως εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Στράτος Διονυσίου (1990)

Σε ηλικία μόλις 55 ετών, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος τραγουδιστής του λαϊκού τραγουδιού, Στράτος Διονυσίου. Ο θάνατός του σόκαρε πολύ κόσμο, αφού λίγες ώρες πριν τραγουδούσε κανονικά στο νυχτερινό του κέντρο, «Στράτος». Στην κηδεία του είχαν παρευρεθεί χιλιάδες θαυμαστές του για να τον αποχαιρετήσουν. Το τραγoύδι του «Η ζωή εδώ τελειώνει» τραγουδούσε το πλήθος που είχε μαζευτεί εκεί. Δρόμοι είχαν κλείσει, υπήρξαν δυσάρεστα όπως ζημιές σε τάφους, συνονθύλευμα και λιποθυμίες. Αρκετές φορές διακόπηκε η εξόδιος ακολουθία εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης του κόσμου, με επακόλουθο τη δημιουργία επεισοδίων.

Μελίνα Μερκούρη (1994)

Στο νοσοκομείο Memοrial της Νέας Υόρκης άφησε την τελευταία της πνοή η Μελίνα Μερκούρη, το 1994, η οποία νικήθηκε από τον καρκίνο. Σε λαϊκό προσκύνημα, με διάρκεια δύο ημερών, τέθηκε η σορός της, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Ανακηρύχθηκε τότε τριήμερο εθνικό πένθος και έγινε, η Μερκούρη, η πρώτη Ελληνίδα, η οποία κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού του κράτους. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν το φέρετρο από τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών μέχρι το νεκροταφείο. Κατά μήκος της διαδρομής, ακούγονταν από ηχεία ιστορικών και αρχαιολογικών σημείων τραγούδια της, όπως τα «Παιδιά του Πειραιά». Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι τα θέατρα και τα μαγαζιά του Broadway παρέμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους καθ’ όλη τη διάρκεια της κηδείας.

Ανδρέας Παπανδρέου (1996)

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες πολιτικούς του περασμένου αιώνα, έφυγε απ’ τη ζωή το 1996. Κηδεύτηκε, τρεις μέρες αργότερα, με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους. Χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν σε κάθε δυνατό σημείο των κεντρικών δρόμων, απ’ όπου θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την πομπή και να αποχαιρετήσουν τον ηγέτης της «Αλλαγής». Εκφωνήθηκαν  δώδεκα επικήδειοι λόγοι, ενώ πολλές διεθνής πολιτικές προσωπικότητες παρευρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία. Η ομιλία του γιου του, Γιώργου Παπανδρέου, έχει μείνει στην ιστορία, με τη φράση «πατέρα, άκουσες τα νέα;» να σημαίνει το τέλος μιας εποχής.

 

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 3/11/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.