Οι 10 πιο αξιομνημόνευτες κηδείες στην ιστορία (Μέρος 1ο)

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020
Οι 10 πιο αξιομνημόνευτες κηδείες στην ιστορία (Μέρος 1ο)Οι 10 πιο αξιομνημόνευτες κηδείες στην ιστορία (Μέρος 1ο)Οι 10 πιο αξιομνημόνευτες κηδείες στην ιστορία (Μέρος 1ο)Οι 10 πιο αξιομνημόνευτες κηδείες στην ιστορία (Μέρος 1ο)Οι 10 πιο αξιομνημόνευτες κηδείες στην ιστορία (Μέρος 1ο)

Όταν μια διασημότητα φύγει από τη ζωή, είναι μεγάλη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Είτε ήταν αστέρας κινηματογράφου, μουσικός, αθλητής ή ακόμα και πολιτικός, οι κηδείες συχνά ελκύουν μεγάλα πλήθη. Πολλοί άνθρωποι θα θυμούνται επίσης την ημέρα ακόμη και πού βρίσκονταν όταν κάποιος διάσημος πέθανε. Η αγάπη και η λατρεία μας με διασημότητες μπορεί να φανεί σε πολλές διάσημες κηδείες. Οι δρόμοι των πόλεων ευθυγραμμίζονται με θαυμαστές, που θέλουν να ρίξουν μια ματιά στο φέρετρο ή απλά να μοιραστούν μια συλλογική εμπειρία θλίψης.

Σήμερα θα κοιτάξουμε πίσω σε μερικές από τις πιο διάσημες κηδείες της ιστορίας. Αυτές οι διάσημες κηδείες κυμαίνονται από πολύ μεγάλα πλήθη του κοινού μέχρι ενδιαφέροντες εορτασμούς της ζωής. Για να δημιουργήσουμε τις κατατάξεις μας για τη λίστα, δεν βασιστήκαμε μόνο στη δημοτικότητα του ατόμου. Εξετάσαμε, επίσης, το πόσο μοναδική ήταν η κηδεία, πόσοι άνθρωποι την παρακολούθησαν, πόση προσοχή των μέσων ενημέρωσης έλαβε και πόσο αποτελεσματικά τήρησε την προσωπικότητα της διασημότητας.

Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος σας παραθέτει 10 διάσημες κηδείες που θα μείνουν στην ιστορία.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα (1961)

Ο τραγικός θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα έγινε αντιληπτός από εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Ήταν λατρευτή από πολλούς και στην κηδεία της φάνηκε αυτό. Την ημέρα της κηδείας της, δυο χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Μέρος αυτού που έκανε αυτή την κηδεία τόσο διάσημη ήταν το πως επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο. Η εκδήλωση μεταδόθηκε στην τηλεόραση σε όλο τον κόσμο σε ένα εκτιμώμενο ακροατήριο 2,5 δισεκατομμυρίων, που παρακολουθούσε στο σπίτι, καθιστώντας το ένα από τα πιο παρακολουθούμενα γεγονότα στην ιστορία.

Αβραάμ Λίνκολν (1865)

Όταν ένας Πρόεδρος πεθαίνει ενώ υπηρετεί στο αξίωμα, επηρεάζει ολόκληρη τη χώρα. Αφού δολοφονήθηκε ο Αβραάμ Λίνκολν, το σώμα του μεταφέρθηκε στο Λευκό Οίκο, ο οποίος άνοιξε για μια μέρα τις πόρτες του στο κοινό για να παρευρεθεί και να τον αποχαιρετήσει. Μετά από μια τελετουργική κηδεία στην Ουάσιγκτον, ένα τρένο με το σώμα του Λίνκολν μεταφέρθηκε 1700 μίλια από την Ουάσιγκτον στο Σπρίνγκφιλντ, Ιλινόις. Αυτή η πομπή του τρένου, στην ταφή του Λίνκολν, ήταν αυτό που ήταν τόσο ξεχωριστό και μοναδικό. Το τρένο ταξίδεψε σε 180 πόλεις και 7 πολιτείες. Κατά μήκος της διαδρομής, το τραίνο σταματούσε και σε κάθε στάση το φέρετρο τοποθετούνταν σε μια άμαξα, με ένα άλογο να το μεταφέρει σε ένα δημόσιο κτίριο για προβολή. Σε κάθε στάση, μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν για να υποβάλλουν τα σέβη τους.

Τζον Λένον (1980)

Όταν δολοφονήθηκε ο Τζον Λένον, μια από τις μεγαλύτερες φωνές του κόσμου σιώπησε για πάντα. Καθώς οι ειδήσεις εξαπλώθηκαν, ολονυκτίες συνέβησαν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στην πατρίδα του στο Λίβερπουλ, εκτιμάται ότι 30.000 παρακολούθησαν μια αγρυπνία για να υποβάλλουν φόρο τιμής. Ομοίως, στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι από 50.000 συναθροίστηκαν στο κεντρικό πάρκο για να υποβάλλουν τα σέβη τους. Ο Lennon δεν είχε μια πραγματική κηδεία και αποτεφρώθηκε λίγο μετά το θάνατό του. Αυτό που έκανε τον θάνατό του τόσο αξέχαστο ήταν η 10λεπτη μακρά σιωπή που κρατήθηκε για να τον τιμήσει στις 14 Δεκεμβρίου, 1980, στις 2 μ.μ., ανατολική ώρα. Οι θαυμαστές ανά τον κόσμο έλαβαν μέρος σ’ αυτό από τα σπίτια τους, ακόμα και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σταμάτησαν τις εκπομπές τους για να συμμετάσχουν.

Μπέιμπ Ρουθ (1948)

Εάν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο οι Γιάνκηδες της Νέας Υόρκης είναι γνωστοί εκτός από όλα τα πρωταθλήματά τους, είναι το πώς κάνουν τα πάντα μεγάλα και θεαματικά. Όταν ο αναμφισβήτητα μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία του μπέιζμπολ απεβίωσε, η κηδεία του ήταν βέβαιο ότι θα ήταν μεγάλη. Αντί να έχει μια αγρυπνία, ο Ρουθ επέλεξε να εμφανίσει το φέρετρό του στο Στάδιο Γιάνκι. Ενώ βρισκόταν εκεί, 77.000 άνθρωποι πέρασαν από το στάδιο για να υποβάλλουν τα σέβη τους. Ένας ακόμη αριθμός 75.000 ατόμων ήταν έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου κατά τη διάρκεια της κηδείας.

Τζιμ Χένσον (1990)

Ο Τζιμ Χένσον, ο δημιουργός των Muppets, είχε δύο δημόσια μνημόσυνα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, όπου παρουσίασαν ζωντανές παραστάσεις από τους χαρακτήρες που δημιούργησε. Ο Χένσον είχε μόνο ένα αίτημα για τα μνημόσυνά του - κανείς δεν έπρεπε να φορέσει μαύρα ρούχα. Μετά τα δημόσια μνημόσυνα, ο Χένσον είχε μια ιδιωτική κηδεία για οικογένεια και φίλους.

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 27/7/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.