Η εξέλιξη της νεκροφόρας

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Οι νεκροφόρες υπάρχουν εδώ και χρόνια σε διάφορα σχήματα και μορφές. Αρχικά, ήταν στοιχειώδεις δομές - από φορεία που μετέφεραν τους νεκρούς στους τελευταίους χώρους ανάπαυσής τους ως και ασπίδες που έφεραν τα άψυχα σώματα των αρχαίων πολεμιστών της Σπάρτης, αφού έπεφταν στη μάχη. Αργότερα, η κατασκευή αυτών των αυτοσχέδιων αντικειμένων εξελίχθηκε σε περίπλοκη βιομηχανία, στην οποία κατασκευαστές αυτοκινήτων και λειτουργοί κηδειών συνεργάστηκαν για τη δημιουργία των τελευταίων οχημάτων μας εν ζωή. Αυτό που άρχισε ως απλή αναγκαιότητα μεταφοράς ενός σώματος στον τόπο ταφής έγινε ένα περίτεχνο τελετουργικό, στο οποίο οι ζωντανοί αποχαιρετούν έναν νεκρό φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας μέσω μιας κηδείας πομπής. Ξέρατε ότι οι πρώτες νεκροφόρες δεν μετέφεραν καν τους νεκρούς; Ήταν απλά κηροπήγια τοποθετημένα πάνω σε άλλες συσκευές κηδείας για διακόσμηση. Από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, ο Οίκος Τελετών Γκέσιος σας παρουσιάζει τις 10 σημαντικές στιγμές στην ιστορία της νεκροφόρας.

10. Νεκροκρέβατο

https://listverse.com/wp-content/uploads/2018/06/10b-ancient-egyptian-bier.jpg

Σύμφωνα με τη Γραφή, το νεκροκρέβατο ήταν μια συσκευή πάνω στην οποία ένα πτώμα τοποθετείτε αφού παρουσιαστεί στους αγαπημένους. Το νεκροκρέβατο ήταν ένα πεπλατυσμένο ξύλινο αντικείμενο που μοιάζει με φορείο ασθενοφόρων, μερικές φορές με ρόδες στο κάτω μέρος.

9. Φέρετρο

https://listverse.com/wp-content/uploads/2018/06/9-ancient-greece-funeral.jpg

Στην αρχαία Ελλάδα μετέφεραν το σώμα του νεκρού πάνω στο φέρετρο κρατώντας το με τα χέρια, ενώ έκαναν κάποιες στάσεις για να το αποχαιρετήσουν οι συμπολίτες. Στα χέρια, τα μάτια και το στόμα του νεκρού τοποθετούσαν νομίσματα για να μπορέσει να πληρώσει το πέρασμα στον υπόκοσμο του Άδη. Το σώμα αφήνονταν, επίσης, για αρκετές μέρες εκτός του τάφου για να βεβαιωθούν ότι είναι όντως νεκρό.

8. Η άμαξα

https://listverse.com/wp-content/uploads/2018/06/8a-horse-drawn-carriage.jpg

Στις αρχές του 1600 η μεταφορά των νεκρών άρχισε να γίνεται με άμαξα που έσερναν άλογα. Μέσα της βρισκόταν το φέρετρο με τον νεκρό.

7. Στις αρχές του 19ου αιώνα

https://listverse.com/wp-content/uploads/2018/06/7a-crane-and-breed-design.jpg

Στις αρχές του 19ου αιώνα άρχισαν να κατασκευάζονται μεταλλικά φέρετρα για να ταιριάζουν με τις περίτεχνες άμαξες. Οι επιχειρήσεις κηδειών γίνονται από τις πλουσιότερες μορφές τέχνης.

6. Η δεκαετία του 1880

https://listverse.com/wp-content/uploads/2018/06/6a-rockfalls-hearse.jpg

Η δεκαετία του 1880 εμφάνισε εκρηκτική αύξηση τόσο στο σχεδιασμό όσο και στη λειτουργικότητα της νεκροφόρας. Οι άμαξες που έφεραν τα φέρετρα έκαναν περισσότερη μεταλλική χρήση, διέθεταν παράθυρα, διακόσμηση με κουρτίνες και κίονες.

5. Νεκροφόρα τραμ

https://listverse.com/wp-content/uploads/2018/06/5-tram-hearse.jpg

Μια ασυνήθιστη εξέλιξη όλων αυτών των καινοτομιών ήταν η εφεύρεση της νεκροφόρας τραμ στα τέλη του 18ου αιώνα. Ένα τραμ ή ένα τροχοφόρο όχημα χρησιμοποιούνταν σαν νεκροφόρα για τη μεταφορά σωμάτων μέσω σιδηροδρομικών γραμμών. Το προφανές μειονέκτημα ήταν ότι έπρεπε να χτιστεί σιδηροδρομική γραμμή για να μεταφέρει τα σώματα στο νεκροταφείο.

4. Βικτοριανή Αγγλία

https://listverse.com/wp-content/uploads/2018/06/4a-victorian-hearse.jpg

Στη βικτοριανή Αγγλία, οι Βρετανοί είχαν εμμονή με το θάνατο και τις τελετές κηδείας, στις οποίες συμπεριελήφθη η νεκροφόρα. Αυτό προέρχεται από τη Βασίλισσα Βικτώρια, η οποία εισήλθε σε μια μακρά περίοδο πένθους μετά το θάνατο του Πρίγκιπα Αλβέρτου το 1861. Ακόμα και οι φτωχοί άνθρωποι φρόντιζαν να τιμήσουν τους νεκρούς τους με αξιοσέβαστες κηδείες.

3. Μηχανοκίνητες νεκροφόρες

https://listverse.com/wp-content/uploads/2018/06/3a-auto-hearse.jpg

Την 1η Μαΐου του 1908, η βιομηχανία των κηδειών ήταν έτοιμη να εισέλθει στη σύγχρονη εποχή με την πρώτη μηχανοκίνητη νεκροφόρα, που δημιουργήθηκε από την General Vehicle Company και λειτουργούσε με ηλεκτρική ενέργεια.

2. Αρχές 20ου αιώνα

https://listverse.com/wp-content/uploads/2018/06/2a-early-20th-century-hearse.jpg

Στις αρχές του 20ού αιώνα παρατηρήθηκε μια έκρηξη στις αλλαγές του σχεδιασμού για τις νεκροφόρες με ευρύ φάσμα χρωμάτων και με μεγάλα, περίτεχνα σχέδια. Πολλά γραφεία τελετών εμπνεύστηκαν από το αυτοκίνητο των Ghostbusters. Άλλα μοντέλα σχεδόν μοιάζουν με κάτι από τα κινούμενα σχέδια της Disney, με τα μεγάλα, φορτικά σκαλιστά σχέδια στο χάλυβα του αυτοκινήτου.

1. Η σύγχρονη νεκροφόρα

https://listverse.com/wp-content/uploads/2018/06/1-motorcycle-hears.jpg

Η σύγχρονη νεκροφόρα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πολυτελές, πλήρως εξοπλισμένο μηχανοκίνητο, το οποίο συναντάται σχεδόν παντού στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι οίκοι τελετών συνεχώς ανανεώνουν τα μοντέλα τους, τα οποία βγαίνουν συνεχώς σε πληθώρα παραλλαγών. Το μέσο κόστος μιας ολοκαίνουργιας μοντέρνας νεκροφόρας είναι περίπου 80.000 ευρώ.

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών 25/4/2020,

Τελετές, αποτεφρώσεις, επαναπατρισμοί.