Για τους φίλους των πενθούντων

Οι άνθρωποι μπορούν να είναι πολύ υποστηρικτικοί τις πρώτες μέρες μετά το θάνατο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν:

  • να βοηθήσουν στις ετοιμασίες της κηδείας,
  • να ενημερώσουν τους άλλους φίλους και την οικογένεια για το θάνατο
  • και να φροντίσουν τις καθημερινές δουλειές.

Συμπαραστέκονται, έτσι, ως φίλοι αναλαμβάνοντας τα απαραίτητα καθήκοντα έτσι ώστε οι επιζώντες να έχουν το χρόνο και την ενέργεια να θρηνήσουν την απώλειά τους.
Δυστυχώς, μόλις τελειώσει η κηδεία, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν δραματικά.

Αυτό το σύστημα υποστήριξης μπορεί να διαλυθεί γρήγορα καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στην ρουτίνα τους.

Πώς να βοηθήσετε πραγματικά κάποιον που πενθεί;

Δεν πρέπει να εξαφανιστείτε από τη ζωή τους.

Οι περισσότεροι γνωστοί σίγουρα θα απομακρυνθούν μετά την κηδεία, ένας καλός φίλος δεν θα μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά, ένας, όμως, πολύ καλός φίλος θα κρατήσει επικοινωνία για να ελέγχει τη κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι πενθούντες.

Το να συμπαραστέκεσαι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να είναι πολύ δύσκολο.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβάλλετε ένα όριο στο χρονικό διάστημα που πενθούν,

οι μόνοι περιορισμοί που μπορείτε να ορίσετε έχουν να κάνουν με τις αρνητικές συμπεριφορές που μπορεί να δείτε.

  • Χρησιμοποιεί ο φίλος σας αλκοόλ ή ναρκωτικά για να διαχειριστεί τα συναισθήματά του;
  • Έχουν αλλάξει οι διατροφικές του συνήθειες;
  • Επιλέγει να απομονωθεί από τον ευρύτερο κόσμο;

Όλα αυτά είναι σήματα κινδύνου.

Αν νομίζετε ότι η θλίψη τους έχει συντρίψει και τους οδηγεί σε μια αυτοκαταστροφική πορεία, ίσως είναι καιρός να τους υποδείξετε να συμβουλευτούν έναν ψυχολόγο.
Άλλα σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τους βοηθήσετε να προσαρμοστούν επιτυχώς στην απώλειά τους είναι:
•    Η παρακολούθηση της κηδείας του αγαπημένου τους προσώπου είναι μόνο το πρώτο βήμα στην αποδοχή της πραγματικότητας της απώλειας. Είναι σημαντικό να τους συντροφεύσουμε στην επίσκεψη του τάφου, ή άλλου τόπου ενταφιασμού, του αγαπημένου τους ανθρώπου για να αφήσουν λουλούδια ή απλά να  περάσουμε χρόνο μαζί τους για συζήτηση και στοχασμό, τα οποία συνεχίζουν τη διαδικασία αποδοχής. Ποτέ μην τους αναγκάσετε να πάνε, προτείνετέ το μόνο και στη συνέχεια να τους υποστηρίξετε όταν συμφωνήσουν με την πρότασή σας.
•    Εμπιστευτική ακρόαση – το να ακούτε όχι μόνο τα αυτιά σας αλλά και μέσα από την καρδιά σας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που τους βοηθάει να επεξεργαστούν τον πόνο της θλίψης. Να είστε πρόθυμοι να τους ακούσετε και υπομονετικοί μαζί τους.
•    Θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν σε αυτόν τον νέο κόσμο χωρίς τον αγαπημένο τους. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται πρακτική βοήθεια από εσάς: να βοηθήσετε να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να βοηθήσετε στα  ψώνια του σπιτιού ή να προσφέρετε την υποστήριξή σας ενώ μαθαίνουν ή ακόμη ξαναμαθαίνουν πώς να κάνουν κάτι.
•    Οι πενθούτες πρέπει να ξαναβρούν τον εαυτό τους, ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζονται τυχόν αλλαγές στις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις υποθέσεις τους για τον κόσμο. Άλλη μια φορά, η εμπιστευτική ακρόαση χωρίς άσκηση κριτικής τους δίνει έναν ασφαλή χώρο για να επεξεργαστούν αυτές τις σημαντικές αλλαγές για τον κόσμο.
•    Βοηθήστε τους να βρουν ένα κατάλληλο μέρος στη συναισθηματική ζωή τους για τον αποθανόντα: "ένας τόπος που είναι σημαντικός αλλά αφήνει περιθώριο για άλλους" και "ένα μέρος που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ζουν αποτελεσματικά στον κόσμο". Προτείνεται να οραματίζονται τι θέλουν για τον εαυτό τους εάν η θλίψη τους απομακρυνθεί με μαγικό τρόπο.

Στην αντιμετώπιση της απώλειας ενός αγαπημένου, είναι καλύτερο να είστε εκεί ακόμη κι αν δεν ξέρετε τι να πείτε, απλά το να σας έχει κοντά του είναι πολύ παρήγορο.

Άλλες απλές συμβουλές περιλαμβάνουν τα εξής:

•    Ρωτήστε τους πώς αισθάνονται και ακούστε την απάντηση. Μην υποθέτετε ότι ξέρετε πώς αισθάνονται σε κάποια δεδομένη ημέρα.
•    Ακούστε και συμπαρασταθείτε τους, αλλά μην προσπαθήσετε να εξαναγκάσετε κάποιον εάν δεν είναι έτοιμος να μιλήσει.
•    Αποδεχτείτε τα συναισθήματα που εκφράζει το άτομο. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να φανταστείτε πως αισθάνονται, ποτέ μην τους πείτε πώς πρέπει ή δεν πρέπει να αισθάνονται.
•    Καθησυχάστε τους χωρίς να υποτιμήσετε την απώλεια. Προσπαθήστε να έχετε εμπάθεια με το άτομο χωρίς να υποθέτετε ότι ξέρετε πώς αισθάνονται.

Ως σύμμαχος του αγαπημένου σας φίλου ή μέλους της οικογένειάς σας, πρέπει να καλλιεργήσετε την υπομονή και την προθυμία να περιμένετε.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί για συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν συνεχείς σκέψεις για αναξιότητα ή απελπισία, αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, αισθήματα έντονης ενοχής, έντονη απώλεια βάρους και σκέψεις για θάνατο ή αυτοκτονία.

Αν τα συμπτώματα αυτά διαρκούν περισσότερο από 2 μήνες μετά την απώλεια, ο πενθών ίσως χρειαστεί να επωφεληθεί από κάποια επαγγελματική βοήθεια.

Αν το άτομο προσπαθεί να βλάψει τον εαυτό του ή σχεδιάζει να το κάνει, τότε χρειάζονται αμέσως βοήθεια.


Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος διαθέτει έμπειρο προσωπικό ψυχολογικής υποστήριξης για τους πελάτες του.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια χρειαστείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς στο 2310 41 99 99 ή ακόμη και να μας επισκεφθείτε στα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη.

 


Πιστοποιημένοι συνεργάτες:

  • "ΜΕΡΙΜΝΑ" Θεσσαλονίκη                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία             

         Φράγκων 13, Τηλ. επικοινωνίας 2310510010
         e-mail: thessaloniki.support@merimna.org.gr

Το Συμβουλευτικό κέντρο της Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη παρέχει ψυχολογική στήριξη στα  παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες τους όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο τους νοσεί από μια σοβαρή ασθένεια ή έχει πεθάνει. Αυτή η ψυχολογική στήριξη προσφέρεται εντελώς δωρεάν. Μπορούν να ζητήσουν στήριξη όλες οι οικογένειες που έχουν παιδιά έως και 18 ετών και κάποιο μέλος τους είναι σοβαρά άρρωστο ή έχει πεθάνει. Παράλληλα, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη σε θέματα που αφορούν τη σοβαρή αρρώστια, το θάνατο και το πένθος στη ζωή παιδιών και εφήβων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.merimna.org.gr .

 

  • Γκελσίνη Ζωή, Ψυχολόγος

        Παναγούλη 2, ΤΚ 412 22 Λάρισα
        Τηλ. 2410 535018, Κιν.: 6943 998047

         e-mail: ZGelsini.psy@gmail.com

 

  • Παπαμιχαήλ Παναγιώτα,  Κλινική Ψυχολόγος. Συστημική ψυχοθεραπεία ατόμων, ζευγαριών, οικογενειών
    Πιστοποιημένη Σύμβουλος τοξικοεξάρτησης  (ICRC)

    Μποταση 80, Πειραιάς, Αθήνα.
    Κιν. 6973680066
    e-mail: verapapamix@yahoo.gr