Επιστροφή στη Φύση (Μέρος 1ο)

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020
Επιστροφή στη Φύση (Μέρος 1ο)Επιστροφή στη Φύση (Μέρος 1ο)Επιστροφή στη Φύση (Μέρος 1ο)

Μέσα από τις καθημερινές πιέσεις της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, πολλοί από εμάς ξεχνάμε τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει μια βόλτα στη φύση. Ακόμα κι αν είναι μόνο πέντε λεπτά δόσης ηλιοφάνειας στο πλησιέστερο δημόσιο πάρκο. Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος προτείνει μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εντάξετε τη φύση στη ζωή σας και να μειώσετε έτσι το άγχος σας.

ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

Σίγουρα, λίγη άσκηση στον καθαρό αέρα αναζωογονεί τον εγκέφαλό μας και εκγυμνάζει τη καρδιά μας, αλλά έρευνες, επίσης, υποδηλώνουν ότι εάν περάσουμε λίγο περισσότερο χρόνο σε φυσικό περιβάλλον - αντί να ξαπλώνουμε στον καναπέ κολλημένοι στην τηλεόραση ή να παίζουμε με τον υπολογιστή μας - θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε πολύ.

Είτε πρόκειται για ένα ταξίδι στο βουνό, μια βόλτα με το σκυλί σας στη γειτονιά, η φροντίδα των φυτών σας στην αυλή σας είτε απλά να απενεργοποιήσετε την τηλεόραση για λίγα λεπτά για να ηρεμήσετε και να διαλογιστείτε, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το να έρθετε σε επαφή με τη φύση είναι ιδανικό για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Σκεφθείτε να κάνετε μερικές απλές αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμά σας για να βελτιώσετε τη σύνδεσή σας με τη φύση.

Το μυαλό μας είναι σαν ένα σφουγγάρι, που συνεχώς απορροφάει τα πάντα γύρω μας. Από τις υποχρεώσεις εργασίας και οικογένειας μέχρι την κατάσταση της πολιτικής και της οικονομίας, απορροφάμε όλα αυτά τα πράγματα σε συνειδητό, ασυνείδητο και υποσυνείδητο επίπεδο.

Το κόλπο, σύμφωνα με την σύμβουλο διαχείρισης του άγχους Will Shacklock, είναι να είμαστε επιλεκτικοί ως προς το τι επιλέγουμε να απορροφούμε.

"Οι υπολογιστές, τα email, τα τηλέφωνα, τα παιχνίδια και το διαδίκτυο καταναλώνουν τεράστια ποσά από την ενέργεια και την προσοχή μας", εξηγεί ο Will. "Με απλά λόγια, είμαστε εθισμένοι στην ψυχαγωγία. Όταν καθόμαστε για να παρακολουθήσουμε τηλεόραση, δεν είμαστε ικανοποιημένοι παρακολουθώντας ένα αργά-κινούμενο ντοκιμαντέρ φύσης για ώρες. Θέλουμε δράση και δράμα και επιθυμούμε τη συναισθηματική περιπέτεια της σύγχρονης τηλεόρασης."

Μια αρνητική επίπτωση

Ο Will λέει μέσω επαναλαμβανόμενης πρακτικής, εκπαιδεύουμε τα σώματά μας και το μυαλό μας να είναι συνεχώς ενεργοποιημένα. Μέχρι το σημείο, που το βρίσκουμε αδύνατο να σταματήσουμε. Συνηθίζουμε τόσο πολύ να είμαστε σε εγρήγορση που μας φαίνεται ότι η ζωή είναι βαρετή χωρίς αυτήν.

Εξαιτίας αυτού, ο Will λέει ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να νιώσουν ικανοποιημένοι με αυτό που έχουν και πάντα αγωνίζονται για περισσότερα. Η συνεχής επιθυμία να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και ο εγωισμός μας μπορεί να είναι εξαντλητικό σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά, με αρνητική επίδραση στην υγεία και τις σχέσεις μας.

Αλλά λέει ότι αντί να στραφούν σε φάρμακα για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις άγχους, κατάθλιψης, αϋπνίας, χρόνιου πόνου, υπέρτασης και πεπτικών διαταραχών, οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να σπάσουν το φαύλο κύκλο - και να εναρμονιστούν με τη φύση.

«Ακριβώς όπως έχουμε εκπαιδευτεί να είμαστε συνεχώς ενεργοποιημένοι, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να διακόψουμε και να αποκαταστήσουμε την ισορροπία, την ηρεμία και την ειρήνη στο νευρικό μας σύστημα».

Σε επόμενα άρθρα δίνονται προτάσεις για το πως να το καταφέρουμε αυτό.

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 28/9/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.