Δέκα περίεργες διαθήκες που άφησαν πίσω τους διάσημοι άνθρωποι.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023
Δέκα περίεργες διαθήκες που άφησαν πίσω τους διάσημοι άνθρωποι.

Παράξενες και αμφιλεγόμενες διαθήκες γνωστών προσωπικοτήτων που έμειναν στην ιστορία.

Η διαθήκη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Υπάρχουν μεταθανάτιες επιθυμίες, αυτές που γίνονται ευρέως γνωστές σε συγγενείς και φίλους, μετά το άνοιγμα μιας διαθήκης και τη σχετική γνωστοποίηση από δικηγόρους.

Από την Τζάνις Τζόπλιν και τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον θρύλο Φρέντι Μέρκιουρι, αυτές είναι μερικές από τις διαθήκες που συζητιώνται μέχρι σήμερα για το περιεχόμενό τους.


1. Τζάνις Τζόπλιν

Στη διαθήκη της, η Τζόπλιν άφηνε 1,500 δολλάρια για τη διοργάνωση μιας αποχαιρετιστήριας γιορτής, στην περίπτωση που πέθαινε και η γιορτή αυτή έλαβε χώρα στις 26 Οκτωβρίου του 1970, στο Lion’s Share του Σαν Ανσέλμο της Καλιφόρνια, όπου παρευρέθηκαν στενοί της φίλοι.


2. Χάουαρντ Χιουζ

Ο Χιουζ πέθανε χωρίς να αφήσει κάποια επίσημη διαθήκη. Όπως ήταν φυσικό έγιναν πολλές εικασίες σχετικά με το ποιος ή ποιοι θα κληρονομούσαν την περιουσία του αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μέλβιν Ντάμαρ, ιδιοκτήτης βενζινάδικου, ισχυρίστηκε ότι ο Χιουζ τού είχε αφήσει σε γραπτό σημείωμα 156 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια το σημείωμα αυτό θεωρήθηκε πλαστογραφία. Η ιστορία έγινε ταινία το 1980 με τον τίτλο «Melvin and Howard». Τελικά η περιουσία του μοιράστηκε στα ξαδέλφια του.


3. Prince

Όταν ο Prince πέθανε το 2016 δεν βρέθηκε κάποια διαθήκη και πάνω από 700 άνθρωποι διεκδίκησαν την περιουσία του. Η αδελφή του, Τάικα Νέλσον είχε ζητήσει από το δικαστήριο να διοριστεί η ίδια ως διαχειρίστρια της περιουσίας του. Ως ειδικό διαχειριστή πρότεινε την τράπεζα Bremer Bank της Μινεσότα με την οποία συνεργαζόταν για χρόνια ο αδελφός της. Στο έγγραφο η Τάικα Νέλσον κατονόμαζε ως κληρονόμους του Prince τον εαυτό της και τα πέντε άλλα αδέλφια του τραγουδιστή και συνθέτη. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, σε τι ύψος ανερχόταν η περιουσία του ή τα χρέη του.


4. Τζιν Ροντενμπέρι

O δημιουργός της δημοφιλούς σειράς επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ» Τζιν Ρόντενμπερι και η σύζυγός του Μέιτζελ Μπάρετ Ρόντενμπερι είχαν ως τελευταία επιθυμία τους να εκτοξευθούν στο διάστημα οι στάχτες τους, από την εταιρεία επιμνημόσυνων διαστημικών πτήσεων Celestis.


5. Τζιμ Μόρισον

Η Πάμελα Κούρσον ήταν μακροχρόνια σύντροφος του Τζιμ Μόρισον απο το 1965 μέχρι και τη στιγμή που τον βρήκε νεκρό σε μια μπανιέρα στις 3 Ιουλίου του 1971 στη Γαλλία. Είχαν μια πολύ ταραχώδη σχέση, αλλά η Κούρσον τελικά κατέληξε να κληρονομήσει ολόκληρη την περιουσία του Μόρισον. Ο Μόρισον άφησε τα πάντα στη διαθήκη του σε αυτήν.


6. Τζορτζ Μπέρναρντ Σω

Ο Σω στη διαθήκη του εξέφρασε την επιθυμία να γίνει ένας διαγωνισμός ώστε να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σύστημα γραφής.


7. Φρέντι Μέρκιουρι

Μετά το θάνατό του το 1991, o φρόντμαν των Queen άφησε στη Μαίρη Όστιν το 50% των μελλοντικών του κερδών από δικαιώματα της μπάντας. Το 25% πήγε στους γονείς του και το 25% στην αδελφή του.

Το μερίδιο της Όστιν αυξήθηκε σε 75% μετά το θάνατο των γονιών του Μέρκιουρι. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η μόνη περιουσία που κληρονόμησε, καθώς η διαθήκη του της παραχωρούσε ένα σπίτι αξίας πολλών εκατομμυρίων, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων.


8. Χάρρυ Χουντίνι


Ο διάσημος μάγος Χάρρυ Χουντίνι τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε μια εμμονή με τη μετά θάνατον ζωή. Έτσι έδωσε υπόσχεση στη σύζυγό του, τη Μπες, ότι θα έρθει σε επαφή μαζί της αφού πεθάνει. Για να το πετύχει αυτό και να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του μετά θάνατον, άφησε ένα μυστικό μήνυμα που ήταν γνωστό μόνο σε αυτήν. Στη διαθήκη του, ο μάγος ζήτησε σε κάθε επέτειο του θανάτου του να γίνεται μια πνευματική τελετή.


9. Φρανκ Σινάτρα

Ο Φρανκ Σινάτρα περιέλαβε στη διαθήκη του μια έξυπνη διάταξη, που όριζε ότι αν κάποιος την αμφισβητούσε, αυτομάτως θα ολοκληρώνονταν. Η συνολική αξία της περιουσίας του όταν πέθανε ήταν 100 εκατομμύρια δολάρια.


10. Αν Νικόλ Σμιθ

Τα πράγματα με την Αν Νικόλ Σμιθ ήταν κάτι παραπάνω από περίπλοκα. Η Σμιθ, Σμιθ άφηνε ως μοναδικό κληρονόμο της περιουσίας της τον 20χρονο γιο της, Ντάνιελ, ο οποίος πέθανε το Σεπτέμβριο του 2006, τρεις μόλις ημέρες μετά τη γέννηση της μικρής του αδελφής, Ντανιελίν.

Όμως, σύμφωνα με το BBC, στη διαθήκη της πρώην playmate του περιοδικού Playboy, που χρονολογείται από το 2001, αναφέρεται ακόμη ότι ο επί μακρόν σύντροφός της, Χάουαρντ Στερν, θα διαχειριζόταν την περιουσία της μέχρι την ενηλικίωση του γιού της, σε περίπτωση που η ίδια έχανε τη ζωή της.

Υπογράφοντας τη διαθήκη της με το πραγματικό της όνομα, Βίκι Λιν Μάρσαλ, η εκλιπούσα εξακολουθούσε να απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης ακόμα και μετά θάνατον, καθώς η διαθήκη της, αντί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ήρθε να εντείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον της περιουσίας της. Ο Χάουαρντ Στερν και άλλοι δύο άνδρες διεκδίκησαν την πατρότητα της μικρής Nτανιελίν. Ο δικηγόρος της από χρόνια απεξενωμένης μητέρας της Σμιθ, Βίρτζι Άρθουρ, δήλωσε ότι η διαθήκη δεν κατατέθηκε σε κανένα δικαστήριο, άρα δεν έχει και νομική ισχύ.

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 28/02/2023.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.