Αυτό το Ήξερες;

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Η πολιτική κηδεία στην Ελλάδα

Η πολιτική κηδεία τελείτε πλέον στην Ελλάδα για όποιον ενδιαφέρεται. Ουσιαστικά είναι η τελετή πριν τη ταφή ή την αποτέφρωση, η οποία δεν περιλαμβάνει ιεροπραξίες από εκπροσώπους οποιασδήποτε θρησκείας. Συνήθως διεξάγεται σε υπαίθριους χώρους ή σε αίθουσες τελετών και πιθανόν να περιλαμβάνει αποχαιρετιστήριους λόγους.

 

Νεκροταφεία κατοικιδίων στην Ελλάδα

Υπάρχουν πλέον ειδικοί χώροι για την ταφή ή την αποτέφρωση κατοικιδίων στις μεγαλουπόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και ένα στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται το κοιμητήριο Ζώων «Γαλήνη», στην Κάτω Περιστερά. Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος αναλαμβάνει κηδείες με ταφή ή αποτέφρωση κατοικιδίων, αν το επιθυμείτε. Είναι ένας πιο όμορφος τρόπος να αποχαιρετήσουμε τους μικρούς μας φίλους αντί της μαύρης σακούλας στον κάδο σκουπιδιών.

 

Το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα

Το πρώτο αποτεφρωτήριο της Ελλάδας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, στη περιοχή της Ριτσώνας στην Εύβοια (http://cremservices.gr/). Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορες ενέργειες όσον αφορά τη τέφρα του θανούντος, όπως τη διασπορά της στη θάλασσα είτε στον αέρα, την ταφή της στην φύση ή τη διατήρησή της μέσα σε μια τεφροδόχο ή ακόμη και σε ένα κόσμημα. Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος αναλαμβάνει αποτεφρώσεις, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικώς ή επισκεφθείτε ένα από τα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη.

 

Προσδόκιμο ζωής

Σε παγκόσμιο επίπεδο η χώρα που κατέχει τη πρώτη θέση με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με το CIA World Factbook (εκτιμήσεις 2018), είναι το Μονακό, με τους άνδρες να ζουν περίπου μέχρι τα 85 χρόνια και τις γυναίκες μέχρι τα 93! Δεύτερη έρχεται η Ιαπωνία και τρίτη η Σιγκαπούρη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση, με τους άνδρες να ζουν περίπου 78 χρόνια και τις γυναίκες 83.

 

Γιατί υπάρχει τρύπα στα καπάκια των στυλό BIG;

Τα καπάκια δίχως τρύπα υπήρξαν αιτία θανάτου για περίπου 100 άτομα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Έτσι, πρώτη η BIG, όπως ακολούθησαν και άλλες εταιρείες, σχεδίασαν καπάκια με τρύπα για να μπορεί κανείς να παίρνει οξυγόνο σε περίπτωση κατάποσής τους.

 

Ηλεκτρική καρέκλα

Η εφεύρεση της ηλεκτρικής καρέκλας έγινε τη δεκαετία του 1880 από τον οδοντίατρο Άλφρεντ Σάουθγουικ, ο οποίος παρευρισκόμενος σε ένα τυχαίο συμβάν τη θεώρησε ως τον πιο «ανθρώπινο» τρόπο εκτέλεσης της θανατικής ποινής. Η έμπνευση, λοιπόν, του ήρθε όταν είδε έναν μεθυσμένο που πέθανε ακαριαία πέφτοντας πάνω σε μια ηλεκτρογεννήτρια.

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 24/6/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.