Αντιμετωπίζοντας το θάνατο

Στη σημερινή κοινωνία, έχουμε την τάση να αγνοούμε το θάνατο.

Αποφεύγουμε να συζητάμε για αυτόν, να τον σκεφτόμαστε και να τον σχεδιάζουμε. Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συμβεί ποτέ σε εμάς.

"Ο θάνατος μπορεί να είναι τρομακτικός." γράφει στο άρθρο του "Αντιμετωπίζοντας τον θάνατο με μια ανοικτή, προσεκτική στάση" ο κ. Todd Kashdan. Συνεχίζει να εξηγεί γιατί ο θάνατος είναι τόσο τρομακτικός για τους περισσότερους από εμάς. "Αναγνωρίζοντας ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος και απρόβλεπτος μας κάνει εξαιρετικά ευάλωτους. Αυτό διαταράσσει το ένστικτό μας, που θέλει να παραμείνει ένας ζωντανός αναπνευστικός οργανισμός".

Ο φόβος μας για το θάνατο μας έχει κρατήσει ζωντανούς (ως άτομα και κοινότητες) εδώ και αιώνες. Είναι φυσικό. Ωστόσο, ο φόβος για το θάνατο δεν εξυπηρετεί την προσωπική μας ανάγκη για ασφάλεια και αν θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας, πρέπει να απελευθερώσουμε το φόβο εντελώς. Ο Δρ Kashdan υποστηρίζει ότι μια προσεκτική προσέγγιση στη ζωή μπορεί να είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Τι είναι η Επίγνωση;
Η επίγνωση έχει οριστεί ως: "Η κατάσταση της ενεργητικής και ανοιχτής συμμετοχής μας στο παρόν. Όταν έχετε επίγνωση, παρατηρείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας από απόσταση, χωρίς να τα κρίνετε ως καλά ή άσχημα. Αντί να αφήσετε τη ζωή σας να σας προσπεράσει, πρέπει να ζείτε την κάθε στιγμή αναζητώντας νέες εμπειρίες. "

Η αποδοχή του αναπόφευκτου θανάτου είναι απελευθερωτική. Δεν είστε πλέον αναγκασμένοι να διαχειριστείτε τον φόβο και μπορείτε να συμπεριλάβετε το θάνατο ως μια εμπειρία της ζωή σας.

Προετοιμασία για το θάνατό σας
Ο θάνατος είναι ένα φυσικό κομμάτι της ζωής.

Όταν ζείτε με προορισμό, ο οποίος περιλαμβάνει την αναζήτηση προς το θάνατο και την προετοιμασία για αυτόν, μπορείτε να συντρίψετε το φόβο που σας δημιουργεί και να ζήσετε στο έπακρο τη ζωή σας.

Η παρακάτω λίστα εργασιών θα σας βοηθήσει, όχι μόνο να αντιμετωπίσετε το δικό σας θάνατο αλλά και να τον ελέγξετε. Αφού δεν μπορείτε να γνωρίζετε πότε θα τελειώσει η ζωή σας μέχρι την ώρα του θανάτου σας, οι προετοιμασίες σας θα σας βοηθήσουν να συμφιλιωθείτε με αυτό/ να το αποδεχτείτε.
•    Αρχικά, ετοιμάστε τη διαθήκη σας. Σκεφτείτε όλα τα πιθανά περιουσιακά σας στοιχεία κινητά και ακίνητα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να εξετάσετε την προσθήκη ενός αξιόπιστου μέλους της οικογένειας στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας.
•    Κάντε ένα λεπτομερές σχέδιο της κηδείας ή/και του μνημόσυνού σας, το οποίο θα βοηθήσει τους επιζώντες σας να αναγνωρίσουν και να γιορτάσουν τη μνήμη σας.
•    Οργανώστε όλες τις οικονομικές και νομικές υποχρεώσεις σας.
•    Εξασφαλίστε την ψηφιακή σας ζωή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταχωρίσει όλους τους κωδικούς πρόσβασης και τα ονόματα χρήστη και αφήστε τους επιζώντες σας να μάθουν πώς θα θέλατε να χειρίζονται τα ψηφιακά ακίνητα σας (λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικών μέσων) μετά το θάνατό σας.


Εάν δεν προσπαθήσετε σοβαρά για να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα του θανάτου σας, ποτέ δεν θα είστε πλήρως ικανοποιημένοι με τη ζωή σας.

Όταν προσπαθείτε αδιάλειπτα να νικήσετε το θάνατο, σταματάτε ουσιαστικά να ζείτε.
Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος διαθέτει έμπειρο προσωπικό ψυχολογικής υποστήριξης για τους πελάτες του.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια χρειαστείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς  στο 2310 41 99 99 ή ακόμη και να μας επισκεφθείτε στα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη.

 


Πιστοποιημένοι συνεργάτες:

  • "ΜΕΡΙΜΝΑ" Θεσσαλονίκη                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία             

         Φράγκων 13, Τηλ. επικοινωνίας 2310510010
         e-mail: thessaloniki.support@merimna.org.gr

Το Συμβουλευτικό κέντρο της Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη παρέχει ψυχολογική στήριξη στα  παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες τους όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο τους νοσεί από μια σοβαρή ασθένεια ή έχει πεθάνει. Αυτή η ψυχολογική στήριξη προσφέρεται εντελώς δωρεάν. Μπορούν να ζητήσουν στήριξη όλες οι οικογένειες που έχουν παιδιά έως και 18 ετών και κάποιο μέλος τους είναι σοβαρά άρρωστο ή έχει πεθάνει. Παράλληλα, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη σε θέματα που αφορούν τη σοβαρή αρρώστια, το θάνατο και το πένθος στη ζωή παιδιών και εφήβων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.merimna.org.gr .

 

  • Γκελσίνη Ζωή, Ψυχολόγος

        Παναγούλη 2, ΤΚ 412 22 Λάρισα
        Τηλ. 2410 535018, Κιν.: 6943 998047

         e-mail: ZGelsini.psy@gmail.com

 

  • Παπαμιχαήλ Παναγιώτα,  Κλινική Ψυχολόγος. Συστημική ψυχοθεραπεία ατόμων, ζευγαριών, οικογενειών
    Πιστοποιημένη Σύμβουλος τοξικοεξάρτησης  (ICRC)

    Μποταση 80, Πειραιάς, Αθήνα.
    Κιν. 6973680066
    e-mail: verapapamix@yahoo.gr