Αντιμετωπίζοντας την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου

Σάββατο 29 Μαΐου 2021
Αντιμετωπίζοντας την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώουΑντιμετωπίζοντας την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώουΑντιμετωπίζοντας την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώουΑντιμετωπίζοντας την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώουΑντιμετωπίζοντας την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου

Όταν κάποιος που αγαπάμε - όπως ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο - πεθαίνει, η απώλεια συχνά προκαλεί πένθος και έντονη θλίψη. Εκφράζοντας τη θλίψη σας, θρηνείτε ενεργά το θάνατο του αγαπημένου σας κατοικίδιου ζώου. Αυτό το ενεργό πένθος θα σας οδηγήσει σε ένα ταξίδι προς την επίτευξη της συμφιλίωσης με την απώλεια του κατοικίδιου ζώου σας.

Τι πρέπει να κάνω;

Το ταξίδι του πένθους δεν μπορεί να έχει ένα καθορισμένο μοτίβο ή να χωρίζετε σε στάδια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, κατά την οποία θρηνείτε για την απώλειά σας, μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

Αναγνωρίστε την πραγματικότητα του θανάτου

Η αποδοχή της πλήρους πραγματικότητας της απώλειας σας μπορεί να πάρει εβδομάδες ή μήνες, αλλά θα έρθει σε μια κατάλληλη για εσάς στιγμή. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας καθώς προετοιμάζεστε για μια "νέα ρουτίνα" μιας ζωής χωρίς το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Ακριβώς όπως χρειάστηκε χρόνος για να οικοδομήσετε τη σχέση με το κατοικίδιο ζώο σας, θα χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσετε ότι δεν θα είναι πλέον εκεί.

Μην αποφεύγετε τον πόνο της απώλειας

Η εμπειρία αυτών των συναισθηματικών σκέψεων και αισθημάτων σχετικά με το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου είναι μια δύσκολη αλλά σημαντική ανάγκη. Ένα πιο υγιεινό το ταξίδι θλίψης, παίρνοντας το χρόνο σας για να δουλέψετε μέσα σας τα συναισθήματά σας, αντί να προσπαθείτε να τα απομακρύνετε ή να το αγνοήσετε.

Συνεχίστε τη σχέση σας μέσω αναμνήσεων

Οι αναμνήσεις σας επιτρέπουν στα κατοικίδια ζώα σας να συνεχίζουν να ζουν μέσα σας. Η αποδοχή αυτών των αναμνήσεων, είτε χαρούμενων και λυπητερών, μπορεί να είναι μια πολύ αργή και μερικές φορές οδυνηρή διαδικασία που συμβαίνει σε μικρά βήματα. Για παράδειγμα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε παλιές φωτογραφίες σας μαζί ή γράψτε ένα γράμμα στο κατοικίδιό σας, όπου θα ανακαλέσετε τον χρόνο που περάσατε μαζί.

Επαναπροσδιορίστε την ταυτότητά σας

Μέρος της ταυτότητάς σας μπορεί να είναι η ιδιότητα του κατόχου κατοικιδίων. Οι γνωστοί σας μπορεί, επίσης, να σας έχουν συνδέσει στο μυαλό τους σε σχέση με το κατοικίδιο ζώο σας. Ίσως να είστε "ο τύπος που περπατούσε πάντα το μεγάλο μαύρο σκυλί γύρω από τη γειτονιά" ή "ο φίλος του οποίου η γάτα πάντα ανέβαινε στην αγκαλιά του." Η προσαρμογή σε αυτή την αλλαγή είναι μια σημαντική ανάγκη κατά το πένθος.

Αναζητήστε για το νόημα

Όταν ένα κατοικίδιο πεθαίνει, είναι φυσικό να αμφισβητήσετε το νόημα και το σκοπό των κατοικίδιων ζώων στη ζωή σας. Η αντιμετώπιση και συμφιλίωση με αυτά τα ερωτήματα είναι μια ακόμη ανάγκη που πρέπει να συναντήσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Κατανοήστε ότι είναι το ερώτημα και όχι η εύρεση συγκεκριμένων απαντήσεων, που είναι το σημαντικό στάδιο σ’ αυτό το ταξίδι.

Δεχτείτε υποστήριξη από άλλους

Χρειάζεστε την αγάπη και την υποστήριξη των άλλων επειδή ποτέ δεν θα "ξεπεράσετε" εντελώς τη θλίψη. Η συζήτηση ή η συνεύρεση με άλλους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, που έχουν βιώσει το θάνατο ενός δικού τους, μπορεί να σας προσφέρει μεγάλη βοήθεια από άτομα που θα σας καταλαβαίνουν και θα έχουν περάσει όσα περνάτε τώρα εσείς.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Η εμπειρία της απώλειας είναι διαφορετική για τον καθένα και μπορεί να παρουσιάσει ξεχωριστές προκλήσεις.

Η εκκωφαντική σιωπή - η σιωπή στο σπίτι σας μετά από το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να φανεί εξαιρετικά αφόρητη. Ενώ το κατοικίδιό σας καταλαμβάνει φυσικό χώρο στη ζωή σας και στο σπίτι σας, πολλές φορές καταλαβαίνετε την παρουσία του περισσότερο με τις αισθήσεις σας. Όταν το κατοικίδιό σας δεν είναι πια εκεί, η έλλειψη παρουσίας - η σιωπή - γίνεται διαπεραστική. Η συνειδητοποίηση αυτής της σκληρής πραγματικότητας θα βοηθήσει στην προετοιμασία σας για την πληθώρα των συναισθημάτων.

Ο ειδικός δεσμός με το κατοικίδιο ζώο σας - η σχέση που μοιράζεστε με το κατοικίδιό σας είναι ένας ειδικός και μοναδικός δεσμός, ένας δεσμός που κάποιοι μπορεί να δυσκολεύονται να καταλάβουν. Ίσως υπάρξουν φίλοι και μέλη της οικογένειας που θα σκέφτονται ότι δεν πρέπει να θρηνείτε για το κατοικίδιό σας ή θα σας πουν ότι δεν θα πρέπει να θρηνείτε τόσο πολύ επειδή "είναι απλά μια γάτα" ή "απλά ένα σκυλί". Η θλίψη σας είναι φυσιολογική και η σχέση που έχετε μοιραστεί με το κατοικίδιό σας χρειάζεται χρόνο για να θρηνηθεί.

Ερωτήσεις πνευματικότητας - κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο ταξίδι της θλίψη σας, μπορείτε να πιάσετε τον εαυτό σας να αμφισβητεί τις πεποιθήσεις σας σχετικά με τη μεταθανάτιο ζωή. Ο περίγυρός σας θα έχει, επίσης, τις δικές του απόψεις επί του θέματος. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να βρείτε τις σωστές για εσάς απαντήσεις καθώς και τις ατομικές και προσωπικές σας πεποιθήσεις.

Στον Οίκο Τελετών Γκέσιος θέλουμε να παραμείνουμε στην κορυφή των τάσεων και να εργαζόμαστε συνεχώς για να προσφέρουμε στις οικογένειες που εξυπηρετούμε τις υπηρεσίες που θέλουν. Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας προσκαλέσουμε να εξερευνήσετε τις επιλογές των υπηρεσιών μας για την ταφή του κατοικιδίου σας και να επικοινωνήσετε μαζί μας ή ακόμη να μας επισκεφθείτε σε ένα από τα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη, οποιαδήποτε στιγμή με ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε.

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 29/05/2021.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.