Αντιμετώπιση ψυχολογικών επιπτώσεων της θλίψης στον εργασιακό χώρο

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Όταν τυχαίνει μια απώλεια, δεν είστε ποτέ προετοιμασμένοι για τα συναισθήματα που σας κατακλύζουν. Έχετε συνηθίσει να έχετε αυτό το άτομο γύρω σας και ξαφνικά δεν είναι πια εκεί. Δεν θα έχετε πια την ευκαιρία να συζητήσετε ή να απολαύσετε περισσότερο χρόνο μαζί του.

Ως εκ τούτου, η θλίψη μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα και το μυαλό, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση της εργασίας σας και αυξάνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε απλώς προσπαθώντας να χειριστείτε καθημερινές εργασίες. Τόσο οι μάνατζερ όσο και οι συνάδελφοι, είναι σημαντικό να κατανοήσουν πώς η θλίψη επηρεάζει τους ανθρώπους και καλό είναι να τους αντιμετωπίζουν με ευαισθησία, ενώ ταυτόχρονα να ενθαρρύνουν το θλιμμένο άτομο να επανεστιάσει στη ζωή του. Η δουλειά και το δίκτυο των συναδέλφων, των φίλων και της οικογένειάς τους μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην έναρξη της θεραπευτικής διαδικασίας.

Κατανόηση των επιπτώσεων της θλίψης στο σώμα και στο μυαλό

Αυτό που, επίσης, δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι η απώλεια και το πένθος που την συνοδεύει προκαλούν περισσότερες επιπτώσεις από το να φέρουν βαθιά θλίψη, ακόμη και θυμό. Επηρεάζει, επίσης, τον εγκέφαλό μας και τη λειτουργία του σώματός μας. Στην πραγματικότητα, η θλίψη αποδυναμώνει το σώμα. Η θλίψη έχει μια τέτοια επιρροή που οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι αφήνει ένα άτομο πιο ευάλωτο σε μολυσματικές ασθένειες και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αυξημένη θνησιμότητα.

Αυτή η αδυναμία μπορεί, επίσης, να είναι το αποτέλεσμα της αρχικής αντίδρασης του σώματος στην θλίψη, η οποία αποτελεί προστατευτική απάντηση από ορμόνες που προειδοποιούν το σώμα να εισέλθει σε κατάσταση μάχης. Υπάρχει αύξηση της κορτιζόλης, η οποία συνδέεται τυπικά με το άγχος. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που θρηνούν βιώνουν κάποιο είδος ασθένειας τους πρώτους μήνες μετά από μια απώλεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η θλίψη, τόσο μεγαλύτερη ευπάθεια έχει η σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία.

Μελέτες που εξετάζουν τους εγκεφάλους των πενθούντων βλέπουν, επίσης, δραματικές αλλαγές. Το περιοδικό Prevention Magazine ανέφερε μελέτες που είδαν αλλαγές στο δίκτυο νευρώνων του εγκεφάλου που διαχειρίζονται τη διάθεση, τη μνήμη, την αντίληψη, την ιδέα και τη ρύθμιση πολλών από τα φυσιολογικά συστήματα του σώματος, όπως το πεπτικό σύστημα. Ακόμα πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι οι μελέτες αυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο ο εγκέφαλος επικεντρώνεται στις αρνητικές σκέψεις, τόσο πιο αναπτυγμένες αυτές οι νέες νευρικές οδοί έγιναν, οδηγώντας σε χρόνια θλίψη και βαθιές επιπτώσεις στη σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη μνήμη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι εάν αφήσουμε τη θλίψη να κυριαρχήσει, μπορεί επίσης να μας οδηγήσει σε ψυχικές ασθένειες.

Πώς να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να καταπολεμήσουν τη θλίψη στην εργασία

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τους υπαλλήλους και τους συναδέλφους να καταπολεμήσουν αυτές τις επιπτώσεις της θλίψης. Οργανώστε ένα πρόγραμμα που να παρέχει στον πενθών κάποιες μέρες άδειας, έτσι ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία επούλωσης:

  • Εάν ο οργανισμός σας προσφέρει οφέλη/ ιατρική περίθαλψη/ ασφάλεια, βεβαιωθείτε ότι τα οφέλη της υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνουν τη δυνατότητα αναζήτησης ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβούλων. Μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συνεδρίες κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους ή ανάλογα με τις ανάγκες μετά την επιστροφή στην εργασία.
  • Παρέχετε περισσότερο ευέλικτο ωράριο έτσι ώστε να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι για να έχουν περισσότερο προσωπικό χρόνο ενώ παραμένουν παραγωγικοί.
  • Ενημερώστε τους ότι είστε διαθέσιμοι για να σας μιλήσουν και να τους συμπαρασταθείτε όταν επιστρέψουν στην εργασία. Βοηθήστε τους με την παροχή ενός καναλιού, μέσω του οποίου μπορούν να αποκτήσουν κάποιον έλεγχο και να δουν θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, βεβαιωθείτε ότι δεν ασκείτε υπερβολική πίεση πάνω τους ή προσθέτετε οποιαδήποτε ενοχή.
  • Εάν είναι απαραίτητο, αναθέστε σε τρίτους ορισμένες εργασίες μέχρι ο συνάδελφός σας να είναι έτοιμος να επικεντρωθεί στην εργασία.
  • Να σέβεστε τη διαδικασία θλίψης, αλλά και να τονίσετε τις ευθύνες τους εάν η θλίψη θα συνεχιστεί για μήνες και το άτομο δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την παραγωγικότητα.
  • Όπου κρίνεται σκόπιμο, να προσκαλέσετε τον συνάδελφό σας σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή μικρές κοινωνικές συγκεντρώσεις για να προσφέρετε ένα θετικό και ζεστό περιβάλλον, που μπορεί να τους υπενθυμίσει πόσο τους φροντίζουν οι άνθρωποι στον περίγυρό τους.
  • Ενθαρρύνετε το μέλος της ομάδας σας να εμπλακεί σε κάποιο είδος δραστηριότητας ή εθελοντικής εργασίας με την οποία συνεργάζεται ο οργανισμός σας, όπως καθαρισμός ενός φυσικού χώρου ή εργασία σε ένα άστεγο καταφύγιο. Αυτές οι δραστηριότητες κάνουν το θλιμμένο άτομο να αισθάνεται και πάλι απαραίτητο.

Η θλίψη χρησιμεύει ως φάρμακο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ακραίων συναισθημάτων, τα οποία προέρχονται από την απώλεια κάποιου κοντινού μας προσώπου. Ωστόσο, εάν διαρκέσει πολύ καιρό, η θλίψη μπορεί επίσης να γίνει μια ασθένεια που προκαλεί όλεθρο στον εγκέφαλο και το σώμα μας. Γνωρίζοντας τι μπορεί να προκαλέσει, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και συμπαρασταθούμε σε όσους θρηνούν. Παρόλο που δεν θέλουμε να παρέμβουμε και να τους πούμε τι πρέπει να κάνουν, η γνώση του τι προκαλεί η θλίψη και πώς μπορεί να ξεπεραστεί προσφέρει μεγάλο όφελος, τόσο για το θλιμμένο άτομο όσο και για όσους βρίσκονται γύρω του στον εργασιακό χώρο.

Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος διαθέτει έμπειρο προσωπικό ψυχολογικής υποστήριξης για τους πελάτες του. Για οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια χρειαστείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς ή ακόμη και να μας επισκεφθείτε στα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη.

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 20/8/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.