5 πράγματα που πρέπει (και δεν πρέπει) να πείτε όταν κάποιος πενθεί

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020
5 πράγματα που πρέπει (και δεν πρέπει) να πείτε όταν κάποιος πενθεί

Μερικές φορές οι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, και μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη τη διαδικασία της θλίψης.
Ένα πράγμα που πρέπει πάντα να έχετε κατά νου, και πιθανότατα θα επαναληφθεί αρκετές φορές σ ’αυτό το άρθρο είναι ότι: Όλοι οι άνθρωποι θρηνούν διαφορετικά! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΚ!
Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος σας παραθέτει τα DOs και DON'Ts, που θα πρέπει να θυμάστε, για την επόμενη φορά που κάποιος γνωστός σας αντιμετωπίζει το θάνατο κάποιου κοντινού του ατόμου.


1.    ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ: Ξέρω πώς αισθάνεσαι.
Όπως προαναφέρθηκε, είναι πραγματικά δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι αισθάνεται κάποιος τη στιγμή της απώλειας. Με το να λέτε ότι ξέρετε πώς αισθάνεται, με κάποιο τρόπο μειώνετε τα συναισθήματά τους.
ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!
Μερικές φορές η σιωπή είναι πιο παρήγορη από τις λέξεις.

2. ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ: Να είσαι δυνατός.
Όταν κάποιος φύγει απ’ τη ζωή, είναι απολύτως φυσιολογικό για τους κοντινούς του ανθρώπους να ξεσπάσουν σε κλάματα, να αισθανθούν αποδυναμωμένοι από την απώλεια ή ακόμα και να αισθανθούν εντελώς εξαντλημένος. Όταν κάποιος τους πει  να είναι δυνατοί, το λέει καλοπροαίρετα, αλλά αυτοί αισθάνονται σαν να σας τους λένε να μην εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Και αυτό δεν είναι σωστό!
ΠΕΙΤΕ: Ξέρω ότι είναι δύσκολο και θέλω να ξέρεις ότι είμαι εδώ αν χρειάζεσαι κάτι.
Το πιστεύεται ή όχι, απλά γνωρίζοντας ότι κάποιος είναι εκεί για να τους δώσει ένα χέρι βοηθείας, μπορεί να ανακουφίσει κάποια από την πίεση που μπορεί να αισθάνονται.

3. ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ: Τουλάχιστον έζησε πολλά χρόνια.
Όχι! Όχι! Όχι! ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΧΙ! Δεν έχει σημασία αν το άτομο που πέθανε ήταν 110 ετών, δεν είναι ΠΟΤΕ αρκετός ο χρόνος αν πρόκειται για κάποιον που αγαπάς.
ΠΕΙΤΕ: Πάρε το χρόνο σου και να ξέρεις ότι είμαι πάντα εδώ για σένα.
Απλά γνωρίζοντας ότι κάποιος τον καταλαβαίνει είναι πολύ σπουδαίο και παρήγορο.

4. ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ: Έχεις ακόμα πολλά πράγματα για να είσαι ευτυχισμένος.
Το άτομο με το οποίο μιλάτε, είναι πολύ πιθανό να αντιλαμβάνεται ότι εξακολουθεί να έχει καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του. Παρά τη σπουδαία δουλειά, τον σπουδαίο σύζυγο και αυτή τη φοβερή BMW, εξακολουθεί να πονάει όταν χάσει κάποιον. Επιτρέψτε του να θρηνήσει!
ΠΕΙΤΕ: Να σου φέρω ένα χαρτομάντηλο;
Ναι, μπορείτε να του δώσετε ένα χαρτομάντηλο, επειδή υπάρχουν πιθανότητες να κλάψει, ΠΟΛΥ! Δεν χρειάζεται να του υπενθυμίσετε όλα όσα έχει γιατί το μόνο που μπορεί να σκεφτεί είναι το άτομο που έχασε.

5.    ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ: Είναι πλέον σε ένα καλύτερο μέρος.
Εάν αυτό το άτομο δεν είναι θρησκευόμενο, αυτές οι λέξεις δε σημαίνουν ΤΙΠΟΤΑ για αυτό.
Έτσι για ένα τέτοιο άτομο, όταν ακούει ότι ο άνθρωπός του είναι σε ένα καλύτερο μέρος, το μόνο που ακούει είναι ότι τα αποτεφρωμένα του υπολείμματα κάθονται στο ντουλάπι της μητέρας του. Ξέρει ότι μιλάτε καλοπροαίρετα, αλλά δεν έχει για αυτόν κάποιο νόημα.
ΠΕΙΤΕ: Δεν μπορώ ούτε να ξεκινήσω να καταλαβαίνω το τι περνάς.
Επειδή εκτός και αν έχετε χάσει κάποιο πολύ κοντινό σας πρόσωπο, πραγματικά δεν ξέρετε τι περνάει το άτομο. Επιπλέον, κάθε άτομο επεξεργάζεται τη θλίψη διαφορετικά.

 

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη  8/5/2020

Ταφή, καύση, βιντεοσκόπηση τελετής.