12 Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα λουλούδια.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020
12 Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα λουλούδια.12 Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα λουλούδια.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα λουλούδια αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στις τελετές.
Γνωρίζουμε, όμως, πώς έγιναν τόσο σημαντικό κομμάτι της; Ή γιατί και μέσω ποιων πολιτισμών έγιναν τόσο δημοφιλή;
Ο Οίκος Τελετών Γκέσιος, δίνει 12 διασκεδαστικά, περίεργα και ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά τα λουλούδια στις κηδείες:


1.    Η αποστολή λουλουδιών είναι μια αρχαία παράδοση.
Νέες ανακαλύψεις αποκαλύπτουν ημερομηνίες που χρονολογούνται από την εποχή των λίθων! Η δραστηριότητα της τοποθέτησης λουλουδιών γύρω από τον αποθανόντα ήταν καλά τεκμηριωμένη από τον Dr. Ralph Solecki.
Το 1951, κατά τη διάρκεια της διάσημης ανασκαφής του στο σπήλαιο Shanidar στο Βόρειο Ιράκ, ανακάλυψε αρκετές ταφές με θραύσματα λουλουδιών που βρίσκονταν εκεί από το 62.000 π.Χ.
Αυτή η ανακάλυψη καταγράφηκε τελικά στο Βιβλίο Γκίνες του Παγκόσμιου Αρχείου ως η παλαιότερη μορφή ανθρώπινου τελετουργικού στον κόσμο!


2. Δεδομένου ότι η ταρίχευση αναπτύχθηκε αργά ανά τους αιώνες, τα λουλούδια παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν τις δυσάρεστες οσμές ενός αποσυντιθέμενου σώματος.
Ανάλογα με πολλούς παράγοντες όπως το περιβάλλον, τη κατάσταση του σώματος και τον χρόνο στον οποίο το έθαψαν, τα λουλούδια χρησιμοποιήθηκαν σε ποικίλες ποσότητες ως ένας τρόπος να γίνει πιο ανεκτή η μυρωδιά του αποθανόντος από εκείνους που πήγαν να πουν ένα τελευταίο αντίο.


3. Τα λουλούδια έχουν πνευματική σημασία.
Χρησιμοποιούνταν από τα αρχαία χρόνια για να συμβολίζουν τον κύκλο ζωής από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.


4. Σε ορισμένες ασιατικές χώρες, οι αφίξεις λουλουδιών μετά την κηδεία δείχνουν μια επιθυμία θανάτου για κάποιον άλλο στην οικογένεια.
Επομένως, να είστε προσεκτικοί στην αναμενόμενη ημερομηνία παράδοσης την επόμενη φορά που θα στείλετε λουλούδια κηδείας στην Ασία!


5. Στη Λατινική Αμερική, το κίτρινο είναι ένα χρώμα που σχετίζεται με το θάνατο και τις κηδείες.
Σε αντίθεση με άλλες δυτικές χώρες, όπου το λευκό και το κόκκινο είναι πιο δημοφιλείς.


6. Εάν θέλετε να κρατήσετε τα λουλούδια σας περισσότερο, κρατήστε τα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, τη θερμότητα και τα φρούτα.
Το αέριο αιθυλενίου που εκπέμπουν τα μήλα και τα αχλάδια μπορεί να προκαλέσει γρήγορα το μαράζωμα των λουλουδιών σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το βάζο σας είναι πολύ καθαρό και προσθέστε μερικές σταγόνες χλωρίνης στο νερό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηριδίων. Τέλος, μην ξεχάσετε να αλλάξετε το νερό!


7. Καθ' όλη τη διάρκεια των αιώνων, η ανθρωπότητα συνέδεε τον θάνατο με τον ύπνο, ο οποίος ήταν συνήθως μέσα σε έναν κήπο γεμάτο λουλούδια.


8. Ακόμη και το ελληνικό-αιγυπτιακό κείμενο από τα μέσα του 4ου αιώνα, που ονομάζεται «Το βιβλίο προσευχής του Σεραπίου», περιέχει προσευχή για τους νεκρούς.
Λέει "Ας ξεκουραστεί το πνεύμα του σε ένα καταπράσινο και γαλήνιο μέρος".


9. Τα τριαντάφυλλα, τα γαρίφαλα και τα κρίνα είναι σήμερα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εκφράσουν συμπόνια και τα συλλυπητήριά τους.
Επίσης, συχνά χρησιμοποιούν τουλίπες, χρυσάνθεμα και γλαδιόλες.


10. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν το λωτό ως ένα ιερό λουλούδι, που συχνά αντιπροσωπεύει την ανάσταση και την αναγέννηση στα αρχαία τελετουργικά ταφής.
Το λουλούδι λωτού ευδοκιμεί σε υγροτόπους και ποτάμια και μπορεί να παραμείνει αδρανές για πολλά χρόνια σε περιόδους ξηρασίας και να αναζωογονηθεί με την επιστροφή του νερού.


11. Στη Ρωσία, όταν προσφέρετε λουλούδια σε κηδεία, πρέπει να δώσετε ένα ζυγό αριθμό λουλουδιών.
Αντίθετα, κάθε φορά που δίνετε λουλούδια σε κάποιον που ζει, πρέπει να είναι ένας μονός αριθμός. Πιστεύεται ότι αυτό το έθιμο οφείλεται στην παράδοση της προσφοράς δύο λουλουδιών στους πεσμένους στρατιώτες - ένα για αυτούς και ένα για τον Θεό.


12. Η αγορά λουλουδιών και διακοσμητικών φυτών στις ΗΠΑ εκτιμήθηκε χονδρικά από το USDA στα 437 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.
Κανείς δεν ξέρει τι ποσοστό από αυτά είναι τα λουλούδια για κηδείες, αλλά μπορούμε να μαντέψουμε ότι είναι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των πωλήσεων λουλουδιών!


Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 2/6/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.