10 πράγματα για τα οποία μετανιώνουν περισσότερο οι μελλοθάνατοι; (Μέρος 1ο)

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ως παιδιά, δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι θα έρθει μια μέρα το τέλος της ζωής μας. Σκεφτόμαστε κυρίως το τι θα μας μαγειρέψουν οι γονείς μας για δείπνο ή τους φίλους με τους οποίους θα παίξουμε αύριο ή ποια σειρά θα δούμε αργότερα στην τηλεόραση. Δεν σκεφτόμαστε τον θάνατο πολύ συχνά, απλά επειδή νομίζουμε ότι έχουμε χρόνο. Καθώς μεγαλώνουμε, η σκέψη του θανάτου μπορεί να μπει στο μυαλό μας, αλλά εξακολουθούμε να μην το παίρνουμε σοβαρά επειδή έχουμε πολλά χρόνια να περάσουμε ακόμη εδώ, σωστά; Έτσι, ζούμε τη ζωή μας με βασιζόμενη στην άρνηση. Αρνούμαστε την αναπόφευκτη μοίρα μας και ποντάρουμε στην ιδέα ότι έχουμε αρκετό χρόνο για να ζήσουμε τα όνειρά μας. Όλοι ζούμε με την ελπίδα να ξημερώσει η αυριανή μέρα, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε μόνο το σήμερα.

Δεν θέλουμε να τρομάξουμε ή να πιέσουμε κανέναν, αλλά απλά να σας ξυπνήσουμε για  να ακολουθήσετε τα όνειρά σας ΤΩΡΑ, έτσι ώστε να μην μετανιώνετε αργότερα. Έτσι, ο Οίκος Τελετών Γκέσιος σας παρουσιάζει τους 10 πιο κοινούς λόγους για τους οποίους μετανιώνουν οι άνθρωποι στο τέλος της ζωής τους.

 

  1. Θα ήθελα να ζήσω περισσότερο για τον εαυτό μου

Σύμφωνα με την Bronnie Ware, μια νοσηλεύτρια από την Αυστραλία, πολλοί από τους μελλοθάνατους ασθενείς της ανέφεραν αυτό ως το μεγαλύτερο παράπονό τους. Η Ware φρόντισε τους ασθενείς της στις τελευταίες τρεις έως δώδεκα εβδομάδες της ζωής τους και άκουσε πολλές ιστορίες και ομολογίες από όλους τους. Ενώ, είπε ότι όλοι τους βρήκανε γαλήνη πριν από το θάνατό τους, ακούγοντας τα πράγματα για τα οποία είχαν μετανιώσει, την ταρακούνησε τόσο πολύ που έγραψε ένα bestselling μυθιστόρημα που ονομάζεται "Οι κορυφαίες 5 λύπες του θανάτου".

Στο βιβλίο, είπε ότι πολλοί από τους ασθενείς της δεν είχαν εκπληρώσει ούτε τα μισά από τα όνειρά τους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν πολλά απωθημένα πριν από το τέλος της ζωής τους και να νιώθουν θλίψη που δεν τα κυνήγησαν. Μη πεθάνετε με τα όνειρά σας ακόμα στην καρδιά σας. Μην πεθάνετε γνωρίζοντας ότι ζήσατε για τα όνειρα κάποιου άλλου σε βάρος των δικών σας. Ζήστε τη ζωή με τον τρόπο που θέλετε ΤΩΡΑ και μην περιμένετε την άδεια από κανέναν.

 

  1. Θα ήθελα να μην είχα δουλέψει τόσο πολύ

Όλοι μας δουλεύουμε πολύ σκληρά στον σημερινό κόσμο, αλλά για τι; Όλοι θέλουμε να επιτύχουμε κάποιο στόχο, κάποιο επίτευγμα, κάποιο αριθμό στον τραπεζικό μας λογαριασμό. Ωστόσο, τι πραγματικά σημαίνει αυτό; Σίγουρα, μπορεί να έχουμε ασφάλεια και υπερηφάνεια γνωρίζοντας ότι έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε κάποια πράγματα ή ότι έχουμε έναν συγκεκριμένο τίτλο, αλλά οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερα από αυτό. Ευημερούμε με τη συναισθηματική σύνδεση και την αγάπη, και τα δύο απαιτούν την ύπαρξη άλλων ανθρώπων γύρω μας.

Στο τέλος, δεν θα θυμάστε πόσα χρήματα έχετε μαζέψει ή πόσο μακριά φτάσατε στη σταδιοδρομία σας. Θα θυμάστε τους ανθρώπους με τους συνδεθήκατε και πώς επηρέασαν τη ζωή σας. Θα σκεφτείτε τις αναμνήσεις που φτιάξατε μαζί τους και το πόσο γελάσατε με τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Πρέπει να εργαζόμαστε για να επιβιώσουμε, αλλά μην δουλεύετε τόσο πολύ που ξεχνάτε να χτίζετε σχέσεις και μια ζωή έξω από τη δουλειάς σας.

 

  1. Θα ήθελα να μη καταπίεζα τα συναισθήματά μου

Tη λύπη τους εξέφρασαν, οι ασθενείς της Ware, για την αποχή τους από τα συναισθήματά τους. Ήθελαν να διατηρήσουν την ειρήνη και να μην ταράζουν τα νερά, έτσι συμβιβάστηκαν με την καταστολή των συναισθημάτων τους. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε μια περιορισμένη και πολύ μνησίκακη ύπαρξη. Θα φτάσετε να αντιπαθείτε εκείνους, από τους οποίους κρατάτε τα συναισθήματά σας, επειδή προφανώς έχετε κάποιο θέμα μαζί τους αλλά επιλέγετε να μην τους το λέτε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταπνίγετε τα συναισθήματά σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ψυχική και σωματική ασθένεια.

Μιλήστε ειλικρινά, ακόμα κι αν η φωνή σας τρέμει. Ακόμα κι αν χάσετε φίλους ή μια σχέση, πείτε πώς αισθάνεστε. Μπορεί να χάσετε κάποιον, αλλά δεν αξίζει για κανέναν άνθρωπο σε ολόκληρο τον κόσμο να κρατάτε μέσα σας τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί μονάχα να σας στοιχειώσει στο τέλος.

 

10 πράγματα για τα οποία μετανιώνουν περισσότερο οι μελλοθάνατοι; (Μέρος 1ο)10 πράγματα για τα οποία μετανιώνουν περισσότερο οι μελλοθάνατοι; (Μέρος 1ο)10 πράγματα για τα οποία μετανιώνουν περισσότερο οι μελλοθάνατοι; (Μέρος 1ο)
  1. Θα ήθελα να κρατούσα περισσότερο επαφή

Οι άνθρωποι στο τέλος της ζωής τους επίσης εξέφρασαν τη στεναχώρια τους για την απώλεια επαφής με τους φίλους. Έχασαν τη παρέα τους και εύχονταν να είχαν καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για να διατηρήσουν επαφή. Μπορούμε να παίρνουμε τους φίλους μας ως δεδομένο τώρα, αλλά θυμηθείτε, δεν θα είναι πάντα εκεί γύρω. Αν πεθυμήσατε έναν φίλο, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω Facebook, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κειμένου ή κάποιας άλλης μορφής επικοινωνίας. Πιθανόν τους λείπετε και εσείς το ίδιο και θα θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί σας κάποια στιγμή. Με τους φίλους μας κυλάει πιο ωραία η ζωή καθώς στέκονται δίπλα μας τόσο στα καλά όσο και στα άσχημα. Η ζωή μπορεί να σας οδηγήσει σε διαφορετικές πορείες, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σας απομακρύνει από αυτούς. Σηκώστε το τηλέφωνο και μιλήστε μαζί τους για λίγο, ποτέ δεν θα μετανιώσετε που ήρθατε σε επαφή μαζί τους.

 

  1. Θα ήθελα να ήμουν πιο χαρούμενος

Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι οι εξωτερικές δυνάμεις ελέγχουν τα συναισθήματά μας, αλλά το κλειδί για τον συναισθηματικό έλεγχο βρίσκεται μέσα μας. Δεν επιλέγουμε τι συμβαίνει σε εμάς, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε πώς αντιδρούμε σε αυτό. Η ζωή περνάει τόσο γρήγορα, οπότε γιατί να τη ξοδέψετε στο να βρείτε κάθε δυνατή λεπτομέρεια για να παραπονεθείτε; Το να είσαι ευτυχισμένος δεν κοστίζει τίποτα, σε κρατά υγιέστερο, κάνει τη ζωή πιο ικανοποιητική, προσελκύει περισσότερες θετικές σχέσεις και ούτω καθεξής. Από την άλλη, η δυστυχία,  κοστίζει περισσότερο μακροπρόθεσμα και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες. Η ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία μας εξαρτάται από την αντίληψή μας, οπότε αν θέλετε να αρχίσετε να ζείτε μια καλύτερη ζωή τώρα, απλά αλλάξτε το τρόπο, με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα.

 

 

Γκέσιος Οίκος Τελετών, Θεσσαλονίκη, 10/9/20.

Κηδεία, αποτέφρωση, επαναπατρισμός.